Lähitulevaisuuden synkät talousnäkymät eivät kaunistelemalla muuksi muutu. Työpaikka katoaa tuhansilta suomalaisilta vielä ennen ensi kesää.
Tästä tuoreimmat tilastot kertovat valittavasti jälleen karua kieltään. Talouden parantuminen on vielä kovin heiveröistä. Pohjakosketus on ehkä maailmalla jo saavutettu, mutta Suomessa teollisuustuotantoa ja teollisuuden uusia tilauksia peilaavista tilastoista ei valonpilkahduksia juuri löydy. Tosin yrityksissä ja eri aloillakin on eroja. Synkin tilanne on nyt metalliteollisuudessa.
Suomen teollisuustuotanto tippui elokuussa 21 prosenttia ja samaan aikaan teollisuuden uusia tilauksia oli vain 37 prosenttia viime vuoden vastaavasta hetkestä. Tullitilastojen mukaan vienti on supistunut viime vuoden elokuusta tähän vuoteen 38 prosenttia. On melkein ihme, että nämä luvut eivät vielä näy työttömyystilastoissa. Jos nopeaa käännettä ei taloudessa tapahdu, niin työttömyysluvut alkavat kohta kasvaa oikein huminalla.
Tilanteeseen on havahduttu myös työ- ja elinkenoministeriössä (TEM). Se tunnustikin viime viikolla, että hallituksen ensi vuoden talousarvioesitykseen kirjatut työllisyyspolitiikan tavoitteet ovat karkaamassa käsistä jo nyt. Esitetyt määrärahat eivät riitä hillitsemään pitkäaikaistyöttömyyden kasvua. Työttömyysjaksot pitenevät ja samaan aikaan kortistoihin tulevan väen määrä kasvaa.
TEM itsekin arvioi jo, että työttömyys nousee ensi vuonna 11,3 prosenttiin eli senkin tilastoissa työtä vailla on pian yli 300 000 suomalaista. Nuorten tilanne näyttää erityisen synkältä ja iso osa nuorista on syrjäytymässä kokonaan työelämästä.
Tuoreiden lukujen luulisi herättävän heti syksyn ensipakkasissa horrokseen vaipuneen hallituksen. Ekonomistit yrittävät sitä herätellä. Viimeksi Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander totesi (HS 10.10.),että elvytystä ja yritysten tukemista on jatkettava toisin kuin hallitus kaavailee.
Hallitushan on jo kirjannut ensi vuoden budjettiin elvytystoimien heikentämisen ja asettanut tavoitteekseen tinkiä julkisesta kulutuksesta ja investoinneista. Nyt kotimarkkinoilla pitäisi toimia juuri päinvastoin, kun viennin elpyminen näyttäisi olevan ennakoituakin vaikeampaa.