Hallitus on joutunut luontojärjestöjen kovaan ryöpytykseen eikä aiheetta. Viime aikoina hallitus onkin tehnyt useita ratkaisuja, joiden vaikutukset luontoon ovat pääsääntöisesti kielteisiä.
Luonnonsuojelujärjestö WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat jopa sitä mieltä, että ne eivät ole ennen nähneet näin ympäristökielteistä hallitusta. Luonto kärsii ja myös ympäristöhallintoa uhkaa rapautuminen, kun alueelliset ympäristökeskukset lopetetaan vuoden vaihteessa.
Samaan aikaan myös metsähallintoa muutetaan entistä enemmän liiketoiminnan suuntaan. Kykeneekö valtion erityisyhtiöksi muuttuva Metsähallitus enää huolehtimaan luonto- ja ympäristöpalveluistaan?
Tilanne on monelta kannalta paradoksaalinen. Samaan aikaan suomalaiset ovat ympäristötietoisempia kuin ehkä koskaan ennen. Päähallituspuolue keskusta taas on aina julistanut itsensä luonnonsuojelun erityisosaajaksi – vaikkakin teot ovatkin usein ihan päinvastaisia kuin kauniit sanat. Vihreät puolestaan ovat jopa yrittäneet monopolisoida ympäristön ja luonnonsuojelun itselleen.
Keskustaa tosin moni ei ole enää vuosiin pitänyt luontopuolueena, sillä sen verran ”joustavasti” se on aina suhtautunut elinkeinoelämän toivomuksiin. Vihreistä olisi voinut kuvitella löytyvän vähän enemmän jämäkkyyttä. Monet tärkeät linjapäätöksetkin tuntuvat hallituksessa kuitenkin menevän läpi ilman kunnon kädenvääntöä. Ehkä tilanne muuttuu uuden puheenjohtajan myötä?
Tuorein tapaus hallituksen luontoarvojen vähättelystä, on Pallaksen hotellihanke. Hallitus suostuu siihen, että yksityinen liikemies rakentaa uuden hotellin kansallispuiston alueelle luontoarvoiltaan ainutlaatuisen Pallastunturin rinteeseen.
Kun pää nyt avataan, niin kohta lienee jono poikkeuslain hakijoita ympäristöministeriön oven pielessä vaatimassa rakennus- ja luonnon raiskausoikeuksia muihinkin kansallispuistoihin.