Irlantilaisten selvä enemmistö äänesti toisella yrittämällä EU:n perussopimuksen puolesta. Niin sanottu Lissabonin sopimus onkin lähellä voimaantuloa, sillä enää puuttuvat Puolan ja Tšekin hyväksynnät. Puolan presidentti on jo luvannut sopimuksen allekirjoittaa, mutta Tšekin askelmerkeistä ei ole tarkkaa tietoa. Mitään kiirettä Tšekki ei ainakaan aio pitää.
Itse EU:lle Irlannin uusintaäänestys oli äärimmäisen huonoa mainosta. Irlantilaiset asetettiin hankalaan tilanteeseen. Äänestystulos on tosin selkeä. Siitä ei ole valitusoikeutta, kun vielä äänestysaktiivisuuskin nousi. Kaikkiaan 67,1 prosenttia äänestäneistä kannatti nyt Lissabonin sopimuksen hyväksymistä, kun viime vuoden kesäkuussa vastustajilla oli enemmistö (53–47).
Reilun vuoden aikana irlantilaiset ovat keskustelleet laajasti EU:sta. Maa sai myös joitakin myönnytyksiä, mutta yksin nämä poikkeukset tuskin kuitenkaan pystyivät kääntämään äänestäjien päät. Poikkeukset voivat toki olla sinänsä tärkeitä irlantilaisille eli Lissabonin sopimus ei vaikuta maan aborttilainsäädäntöön, puolueettomuuspolitiikkaan eikä verotukseen.
Suurin selittäjä äänestystulokseen lienee kuitenkin maan talouden nykytila. Vielä vuoden 2008 kesäkuussa maassa kaikki näytti todella hyvältä. Irlannin talous kasvoi jopa eurooppalaisittain ennätysvauhtia. Irlanti on ollut myös suurimpia nettohyötyjiä EU:ssa. Nyt kaikki on toisin. Globaali finanssikriisi ja talouden taantuma on iskenyt Irlantiin todella rajusti. Surkeat talousnäkymät ja muun muassa työttömyyden kasvu heijastuvatkin väistämättä nyt äänestystuloksessa.
Kansanäänestysten uusimisessa on aina farssin piirteitä. Monet kysyvätkin, olisikohan äänestys uusittu, kunnes saadaan aikaan muille EU-maille kelpaava tulos. Irlannin äänestyksen uusiminen onkin nakertanut kansalaisten jo muutenkin heiveröistä luottamusta Euroopan unioniin ja erityisesti sen demokraattisuuteen.
Irlanti oli ainoa maa, jossa kansa sai äänestää EU:n perussopimuksesta. Arvailujen varaan jää, mitenkähän olisi mahtanut käydä muissa maissa.