Sunnuntain kahdet vaalit Euroopassa jatkoivat sosiaalidemokraattisten puolueiden alamäkeä. Portugalin sosialistien kannatus laski 8,5 prosenttiyksikköä, mutta pääministeri Jose Socrates jatkanee neljännelle kaudelle, koska hänen puolueensa säilyi suurimpana. Saksan sosiaalidemokraattien tulos sen sijaan oli lohduton: 23 prosenttia on sille huonoin liittotasavallan historiassa.
Sosiaalidemokraattien vasemmalla olevat puolueet menestyivät kummassakin maassa. Portugalin Vasemmistoblokin kannatus nousi 6,3 prosentista 9,9:ään, ja kommunistien ja vihreiden muodostama liitto eteni sekin puolen prosenttiyksikön verran. Saksassa Die Linke teki historiaa noin 12 prosentin kannatuksellaan.
Sosiaalidemokratian alamäki on ollut raju 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Sen alussa sosialistit johtivat EU:n viidentoista jäsenmaan hallituksista kahtatoista. Tony Blairin ja Gerhard Schröderin keskustahakuinen ”kolmas tie” oli voimissaan. Se käänsi selkänsä perinteiselle vasemmistolaiselle politiikalle eikä juuri eronnut oikeistosta.
Äänestäjien tuomio on ollut raju. Britanniaa ja Iberian niemimaata lukuun ottamatta sosialistit ovat menettäneet hallitsevan asemansa kautta Euroopan. Jotain tuntuu peruuttamattomasti muuttuneen, kun talouskriisi ja työttömyyden kasvu eivät enää automaattisesti sada sosiaalidemokraattisen vasemmiston laariin. Sen sijaan aidolle vasemmistolaiselle vaihtoehdolle on ainakin osassa Eurooppaa tilausta, vaikka kesäkuun eurovaalit eivät riemujuhlaa olleetkaan.
Suomen sosiaalidemokraattien ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiö julkaisi elokuussa Arvot – Aate – Intressit -nimisen kirjoituskokoelman, jossa esitetään uskottavan tuntuisesti syyt liikkeen alamäkeen. Keskeisintä tuntuu olevan se, ettei keskustavasemmistolla ole enää yhteyttä kannattajiensa elämään. Se painottaa oikeiston tavoin työperäistä perusturvaa ja yksilön omaa vastuuta. Näin se jättää vaille huomiota ihmiset, joilla ei ole mahdollisuutta saada toimeentuloaan työstä.
Toisaalta konservatiiviset puolueet ovat ”pehmentäneet” politiikkaansa tai ainakin retoriikkaansa. Modernisoituva oikeisto on ottanut keskikentän haltuunsa.
Myös maahanmuutossa sosiaalidemokraattisen puolue-eliitin ja kannattajien näkemykset ovat kaukana toisistaan.
Tuoreimpien vaalien valossa sosiaalidemokraattien ei kannata olla oikeistopuolueita, koska varsinainen oikeisto tekee sen paremmin ja uskottavammin. Kolmas tie päättyi umpikujaan.