Tampereella ilmestyvää Aamulehteä lukeva ammattiliiton jäsen, joita lehden lukijakunnasta lienee valtaosa, on saattanut viime päivinä ihmetellä sitä, mihin porukkaan hän oikein on joutunut.
Tamperelaislehti on kolmessa viime numerossaan hyökännyt rajusti ay-liikettä vastaan. Pelkästään otsikoita lukemalla on saattanut jopa tulla siihen johtopäätökseen, että suomalainen ammattiyhdistysliike toimii vailla mitään moraalia.
Ulkopuolinen voisi jopa arvella, että lukijaa tarkoitushakuisesti hämätään. Vaikuttaa vähän siltä, että lehdessä on otettu käyttöön vanha jo tutuksi tullut keino eli käännetään lukijoiden huomio pois päivän puheenaiheesta eli nyt porvaripuolueiden kiusallisista vaalirahasotkuista. Ei kai laatulehti oikeasti sellaiseen syyllisty?
Lehti kirkui lauantaina (19.9.) etusivullaan, että ”Ay-liike on sijoittanut ulkomaille 21 jättipottia”. Jutussa asetettiin kyseenalaisesti ay-liikkeen ja erityisesti JHL:n sijoitustoiminta. Sitä verrattiin JHL:n järjestämään lakkoon valtion omistuksen puolesta, ikään kuin nämä kaksi asiaa jollakin tavalla liittyisivät toisiinsa. Lehti paheksui sitä, että ammattiliitot pyrkivät huolehtimaan jäsentensä omaisuudesta.
Maanantaina paheksuttavana oli puolestaan SAK:n johto, joka ”voi halutessaan jäädä” eläkkeelle jo 60-vuotiaana, jos se noudattaa keskusjärjestön vanhaa eläkesääntöä. Ay-liike ei kuitenkaan ole Suomessa ainoa taho, jossa pitkään töissä olleilla on erilaisia vanhoja sopimuksia, jotka ovat syntyneet toisenlaisissa oloissa. Toisinkin voidaan toimia ja vanhat eläkesäännöt onkin nyttemmin kumottu.
Kirkuvilla otsikoilla pystytään synnyttämään mielikuvia moraalittomasta ay-liikkeestä. Väärinkäytökset pitää tietysti paljastaa ja median kriittinen ote on jopa itsestäänselvyys, mutta kysyä voi, kenen etuja politiikan vastaisuuden lietsominen ja ammatillisen järjestäytymisen kyseenalaistaminen lopulta palvelee.