– Oma tila tuo ohjelmistoomme uutta laajuutta ja pysyvyyttä ja meidät löydetään paremmin. Nyt on mahdollista esittää ohjelmamenestyksiä pidempään, iloitsee teatterinjohtaja Reetta Ristimäki. Musiikkiteatteri kapsäkki on kiertänyt maata vailla oma toimitilaa kohta kymmenen vuotta ja Ristimäki vakuuttaa, että ei Hämeentielle asettuminen suinkaan tarkoita kiertolaisuuden loppumista.
– Tulemme jatkamaan kiertämistä festareilla ja erilaisissa kulttuuritapahtumissa, lohduttaa Ristimäki Kapsäkin ei-pääkaupunkiseudulla asuvia ystäviä.
Tuottaja Petri Pöyhönen kiittää kiinteistön Hämeentie 68:ssa omistavaa Kunnallista kehittämissäätiötä.
– Huoneistoon oli tulossa yökerhoa, diskoa ja isoa ravintolaa, mutta säätiö halusi pyhittää tilan jälleen kulttuurikäyttöön ja otti meidät vuokralaisekseen.
Musiikkiteatteri on merkittävä lisä itäisen kantakaupungin kulttuuritarjontaan. Tila tulee toimimaan esiintymisareenana Kapsäkki-osuuskunnan jäsenille, 35 teatterin ja musiikin ammattilaiselle, mutta se tulee tarjoamaan esiintymistilan myös muille vapaille ryhmille.
Ristimäki ja Pöyhönen korostavat vakituiseen tilaan asettumisen merkitystä mahdollisuutena laajentaa Kapsäkin ohjelmistotarjontaa entistäkin monipuolisemmaksi.
– Kiertolaisina olemme lisäksi joutuneet tyytymään esiintymisaikoihin, jotka eivät aina ole olleet parhaat mahdolliset ja markkinointikin on ollut työläämpää.
Varastotilasta takaisin
teatteriksi
Allotria-nimellä toimivalla tilalla on monipuolinen historia. Salissa toimi elokuvateatteri Allotria 1950-1965. 1970-80-lukujen vaiheessa se oli Kom-teatterin toimitilana ja sen jälkeen muun muassa kirjakaupan varastotilana ja Helluntaiseurakunnan rukoushuoneena.
Tila palautuu nyt kulttuurikäyttöön ja henkii valmistuttuaan komeasti suomalaista 1950-luvun arkkitehtuuria.
– Tästä on pidetty tarkkaan vaarin, kertoo Pöyhönen.
Allotriassa on noin 250 katsojan teatteritila, jossa jo valmiiksi oli aineksia 50-luvun hengestä.Allotriassa on kaksi näyttämöä.
– Tätä henkeä ja värimaailmaa me olemme kunnioittaneet entisöidessämme tilaa opetusministeriöltä saamamme tuen turvin.
Kapsäkin omalla ohjelmistolla avatun teatterisalin ohella tiloissa tulee toimimaan monipuolista elävää musiikkia ja muita esityksiä tarjoava ohjelmaravintola.
Avauksena Yhden
Tähden Revyy
Kapsäkki tunnetaan omintakeisesta ja uudesta suomalaisesta musiikkiteatterista. Tilan avausesityksenä oli viime viikolla Markku Arokannon ohjaama Yhden Tähden Revyy. Siinä esityksen käsikirjoittanut Kaisu Kurki näyttelee ja laulaa 30 eri nais- ja miesroolissa.
Yhden Tähden Revyyssä Kurki riisuu paljaaksi kaikki kuvaamansa ilmiöt tyylilajinaan hulvaton parodia ja johdattaa katsojansa viihdemusiikin siivin läpi 1900-luvun.
Mukana ovat muun muassa oopperan kummitus, venäläisen aateliston idyllin sortuminen, kabareet, pörssiromahdus, maailmansodat, Suomi-filmi, naisten emansipaatio, hipit, karaoke, silikoni-implantit ja geenimanipulaatio.
Kapsäkin väki on lähtenyt ”uuteen elämään” luottamusta herättävällä otteella. Tästä kertoo muun muassa se, että niin teatteritilan kuin ravintolankin monipuolinen ohjelmisto on lyöty lukkoon pitkälle syyskauden loppuun.
Keskiviikkoisin nähdään Allotriassa kaikille lapsille ja nuorille 3-vuotiaista lukiolaisiin suunnattua monipuolista ja mukaansatempaavaa musiikkiteatteria. Ohjelmistossa on muun muassa Heinähattu, Vilttitossu ja suuri pamaus, Maukka ja Väykkä.
Lauantaitansseja
ja spagettioopperaa
Ohjelmaravintolan elävän musiikin klubeilla tyyli ja tunnelmat vaihtelevat iskelmästä tangoihin muun muassa Pekka Kuusiston ja Iiro Rantalan tahtiin.
– Viritämme myös lauantaitanssit uudelleen eloon, ja uutena kokeiluna aloitamme spagettioopperat, kertoo Petri Pöyhönen.
Jälkimmäiset ovat ohjelmistossa joka toinen sunnuntai. Niissä tarjoillaan aarioita ja oopperakohtauksia höystettynä pastalla. Alkupalana on musiikillista sillisalaattia, pääruokana on oopperaa hyvällä maulla ja jälkiruokana on operettipannukakkua siirapilla.