Kristian Smeds Mental Finlandin ensi-illan alla:
Eletään vuotta 2069. Laivakonttiin oman mikrokosmoksensa luonut suomalaisten heimo uskaltaa ainoana Euroopan kansana vaalia perinteitään ja vastustaa mantereen vallannutta Euroopan unionia. EU-joukkojen vastaisku johtaa lopulta taisteluun koko maailman herruudesta.
Siinä Kristian Smedsin uusimman ohjauksen Mental Finlandin tarina pähkinänkuoressa. 2,5-tuntinen versio nähdään Kansallisteatterissa ensi kerran keskiviikkona. Kaikki kymmenen esitystä on jo myyty loppuun. Näytelmän kantaesitys oli viime talvena Brysselin kuninkaallisessa flaamiteatterissa. Suomesta Mental Finland jatkaa Euroopan kulttuuripääkaupunkeihin Vilnaan ja Linziin sekä Strasbourgiin.
Näytelmä on Smeds Ensemblen ja brysseliläisen KVS-teatterin yhteistuotantoa. Kyseessä on todellinen eurooppalainen yhteistyö, sillä toteutuksesta vastaavassa yli 20 hengen työryhmässä on mukana 11 kansallisuutta. Seitsemästä näyttelijästä viisi on suomalaisia ja kaksi virolaisia. Kuusi tanssijaa edustavat kuutta kansallisuutta.
– Yksi tämän projektin sisäisiä päämääriä oli kulttuurivaihto, Smeds kertoi tiistaina ennen pitkää harjoitusrupeamaa.
Keskiviikkona on ensi-ilta ja tiistaina harjoiteltiin ensimmäisen kerran suurella näyttämöllä lavasteissa.
Smeds pitää produktiossa itselleen tärkeänä sitä, että sai vietyä joukon hienoja suomalaisia taiteilijoita kohtaamaan Euroopan valiotaiteilijoita. Tämä kohtaaminen antoi lisäenergiaa esitykseen. Äkkivääryys, rajut leikkaukset tunnelmasta toiseen sekä näyttelijäntyön tunne- ja energiapitoisuus herättivät huomiota Brysselin esityksissä.
– Osa yleisöstä piti näytelmästä hyvinkin voimakkaasti, osa ei pitänyt ollenkaan. Uskon, että samoin käy täällä. Esityksen tehtävä on herättää ajatuksia, kysymyksiä ja keskustelua.
”Eurooppa on prosessi”
Mental Finland on syntynyt työryhmän yhteistyönä. Käsikirjoitusta ei alussa ollut, vaan työryhmä keskusteli keskenään näytelmän aiheista ja esityksen päämääristä. Näytelmää siitä syntyi improvisoinnin tuloksena siihen asti, kun oli tehtävä päätöksiä. Lopullinen käsikirjoitus on Kristian Smedsin käsialaa.
Nimestään huolimatta näytelmä ei Smedsin mukaan ole suomalaisuuden eikä Suomi-kuvan käyntikortti Eurooppaan.
– Se ei ole tämän näytelmän tarkoitus, vaan pikemminkin näytelmä kertoo siitä, mitä Eurooppa on ja mitä on olla eurooppalainen silloin, kun oma maa on kuitenkin pieni valtio. Belgialaiselta yleisöltä tuli hyvin paljon kommentteja, että tämähän voisi olla myös Mental Belgia. Tai tämä voisi olla Mental Latvia. On vähän liian kapea vinkkeli katsoa tätä näytelmää vain niin, että mitä se kertoo Suomesta.
Kristian Smeds sanoi, ettei hänellä ole vastauksia kysymykseen, mitä Eurooppa on.
– Eurooppa on jatkuva prosessi, joka tapahtuu meidän ympärillämme. Yhtenä päivänä osa ihmisistä on varmoja, että Euroopan unioni tulee hajoamaan ja toisena Eurooppa näyttäytyy ainoana vaihtoehtona selviytyä.
– Mutta ihan varmaa on se, että eurooppalaisuuden kysymys on tullut Suomeenkin jäädäkseen. Ei täällä voida pohtia vain Suomen asioita, vaan suomalaisuuden pohtiminen liittyy tällä hetkellä myös eurooppalaisuuden pohtimiseen. Ja eurooppalaisuuden pohtiminen taas liittyy siihen, mikä on Euroopan asema koko globaalissa maailmassa.
Elämä julkiseksi ja jakoon
Tiedotteen mukaan Mental Finland kertoo ”vapaudesta, identiteetistä ja ihmisyydestä mediatodellisuuden muovaamassa maailmassa. Mitä jää jäljelle ihmisestä ja todellisuudesta kun kaikki ympärillä on muuttunut fiktioksi.”
Miten niin kaikki on muuttunut fiktioksi?
– Minusta on selkeästi nähtävissä, että ihmiset hahmottavat yhä enemmän elämänsä tarinoina, tai mahdollisina tarinoina. Yksi signaali siitä ovat blogit, julkiset päiväkirjat, joilla ihmiset jakavat elämäänsä. Tai kuinka suosittua on BB-taloon pyrkiminen. Yksityisyyden ja julkisuuden raja liukenee koko ajan. Ennen se oli selkeämpi.
Mitä se tekee ihmiselle?
– Ei minulla siihen ole mielipidettä. Se on puhdas havainto, että näin on tapahtunut. Varmaan se vaikuttaa toisiin huonosti ja toisiin hyvin. En aja tässä ollenkaan mitään paluuta takaisin agrikulttuuriin.
Mental Finlandin ensi-ilta on Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä keskiviikkona 16.9.