Niin Japanin kuin Saksankin viime viikonvaihteen vaaleissa tapahtui selvä poliittinen käänne. Vaikka kyse oli erilaisista vaaleista, niin kummallakin vaalituloksilla on vaikutuksia maan omaan politiikkaan mutta myös heijastuksia koko maailmaan.
Japani ja Saksa ovat omissa maanosissaan merkittäviä talousmahteja. Japani yrittää sinnitellä Kiinan ja Intian puhaltaessa niskaan. Saksa taas pyrkii olemaan koko Euroopan unionin taloudellinen veturi. Globaali finanssikriisi on koetellut syvältä kummankin mahtimaan taloutta.
Vaikea taloustilanne vaikutti varmasti – ehkä merkittävälläkin tavalla – ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Kummassakin maassa ennen muuta valtaapitävät puolueet menettivät kannatustaan.
Japanissa muutos oli peräti historiallinen, sillä noin 55 vuotta lähes keskeytyksettä maata johtaneen Liberaalidemokraattien (LDP) valtakausi päättyi. LDP:n johto on rypenyt viime vuosina erilaisissa skandaaleissa. Korruptoituneen puolueen vaalitappio oli jo ennakolta odotettavissa. Japanilaiset ovat pettyneet jo vuosia jatkuneeseen taloudelliseen pysähtyneisyyteen, kasvavaan yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon ja työpaikkojen epävarmuuteen. Taloustaantuma oli se viimein korsi, joka katkaisi luottamuksen.
Poliittiset tarkkailijat eivät usko vallanvaihdoksen tuovan kovin suuri muutoksia Japanin politiikkaan. Uudet vallanpitäjät ovat kuitenkin nyt tarkemmin silmälläpidon alaisina, joten sillä voi olla vaikutuksia päätöksentekoon. Muu maailma seuraa mielenkiinnolla, millaisia linjauksia maailman kolmanneksi suurin kansantalous tekee.
Saksa taas on vasta valmistautumassa syyskuun viimeisenä sunnuntaina pidettäviin liittopäivävaaleihin. Kolmen osavaltion vaalit antoivat jo viitteitä siitä, mitä kolmen viikon päästä voi tapahtua. Ennen muuta kristillisdemokraatit menettivät rajusti asemiaan eikä juuri paremmin käynyt valtaan hamuavilla sosialidemokraateillakaan.
Saksan osavaltiovaalien voittajia olivat ennen muuta Vasemmistoliiton sisarpuolue Linke sekä liberaalit ja vihreät. Erityisen huomionarvioista on, että Linke on nyt toiseksi suurin puolue Thüringenissä 27,4 prosentin ääniosuudellaan. Kahdessa muussakin osavaltiossa Linke sai yli 20 prosentin kannatuksen. Historiallinen – meilläkin haikailtu – puna-puna-vihreä hallitus voi nyt olla ihan oikeasti todellisuutta ainakin kahdessa osavaltiossa.
Vaalitulos osoittaa, että Linke on noussut varteenotettavaksi poliittiseksi voimaksi Saksassa. Vaikka osavaltiovaalien tulokset eivät suoraan vertaudukaan liittopäivien vaaleihin, niin odotettavissa on, että Linke menestyy syyskuun lopulla myös valtakunnallisesti.