Vielä keväällä hallitus oli valmis toteuttamaan nopeasti Yleisradion rahoitusta selvittäneen työryhmän ehdotuksen, jonka mukaan kaikilta kansalaisilta on perittävä erityistä julkisen palvelun mediamaksua. Työryhmä laski tämän ”yleveron” suuruudeksi 175 euroa vuodessa. Koko kansa pantaisiin verolle eikä maksu riippuisi siitä, onko kansalaisella tv-vastaanotinta tai edes mahdollisuutta seurata ohjelmistoa.
Laajassa kansalaiskeskustelussa mediamaksu on kokenut aika totaalisen tyrmäyksen, vaikka on toki niitäkin, jotka ovat olleet valmiit sen hyväksymään – pääosin siksi, että mediamaksu olisi halvempi kuin nykyinen, jatkuvassa nousukierteessä oleva tv-maksu.
Parin kuukauden sisällä nähdään, onko kansalaisten kritiikki vaikuttanut hallitukseen, sillä pääministeri Matti Vanhanen ennakoi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että ratkaisujen aika lähestyy.
Yleisradion kannalta on tärkeä hyvissä ajoin tietää, miten sen toiminnot seuraavina vuosina rahoitetaan. Ainakin ensi vuosi jatketaan entisellä mallilla siinäkin mielessä, että tv-maksua jälleen korotettaneen.
Hallitus aikoo ilmeisestikin kaikesta kritiikistä huolimatta pitää kiinni mediamaksusta.
Käytännössä kyseessä olisi jälleen uusi tasavero, joka kohtelisi suhteellisesti ankarammin pienituloisia, tukien varassa eläviä sekä tulottomia. Siksi sitä ei pidäkään esillä olleessa muodossa hyväksyä. Jos mediamaksu aiotaan ottaa käyttöön, niin se pitää muuttaa tuloista riippuvaiseksi.
Budjettirahoitus olisi mediamaksua oikeudenmukaisempi ja käytännössä yksinkertaisin tapa järjestää Ylen rahoitus. Jos luodaan selvät pelisäännöt, niin budjettirahoituksen mahdollisista vaikutuksista Yleisradion riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen tuskin tarvitsee kantaa huolta. Kannattaa muistaa, että eduskunnalla on nytkin viimekätinen valta Ylessä. Valtion budjetista – joko osittain tai kokonaan – tuleva rahoitus on saanut myös kansalaiskeskustelussa kasvavaa tukea.
Olennaista Ylen kannalta on turvata sen tulevaisuus nimenomaan julkisen palvelun tarjoajana. Yleisradio tunnetaan muun muassa luotettavista ja kattavista tv-uutisistaan, jotka juhlivat näinä päivinä 50-vuotista taivaltaan. Uutistoiminnan jatkuvaa kehittämistä ei saa asettaa millään tavalla uhanalaiseksi.