Stora Enso ilmoitti keskiviikkona pelolla odotetut päätöksensä siitä, miten se leikkaa tuotantoaan. Metsäjätti tarjoaa työntekijöilleen todellista shokkihoitoa.
Yritysjohdon päätökset merkitsevät pahimmillaan sitä, että työpaikka voi hävitä jopa 1 500 ihmiseltä. Kovin isku kohdistuu välittömästi jo ennestäänkin kriisialueeksi muuttuneeseen Kymenlaaksoon. Kevään aikana pyörät pysähtyvät perinteikkäällä Sunilan tehtaalla Kotkassa.
Tyly on työntekijöiden tulevaisuus myös porvoolaisella Tolkkisen sahalla ja Imatran hienopaperikoneella. Varkauden tehtailla epävarmuuden aika jatkuu ensi vuoden loppuun ja työntekijät saavat roikkua ikään kuin löysässä hirressä suhdanteiden armoilla.
Stora Enson johto ilmoitti jo muutama viikko sitten suunnittelevansa laajoja saneerauksia. Parin viikon aikana Stora Enson yritysjohto ei kuitenkaan ole nähnyt positiivisia signaaleja toimintaympäristössään. Leikkauspäätöksiin ei ole vaikuttanut mitään se, että ekonomistit – viimeksi Nordean pääekonomisti Martti Nyberg tiistaina – ovat alkaneet nähdä valoa taantumatunnelin päässä.
Suomalais-ruotsalainen metsäjätti on siirtänyt tuotantoon myös Ruotsiin ja näyttääkin satsaavan Suomea mieluummin naapurimaahamme. Valtio-omistajalla ei näytä olevan tähänkään mitään huomautettavaa. Valtion omistajaohjauksesta hallituksessa vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) ei ainakaan julkisissa esiintymisissään ole pannut tikkua ristiin suomalaisten työpaikkojen säilymisen puolesta.
Yksin Häkämiestä ei kuitenkaan kannata syyttää, vaan katseet kohdistuvat koko hallitukseen. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) pitäisikin nyt reagoida – ja nopeasti. Olisiko aika viheltää peli poikki ja katsoa samalla kokonaisuutta? Koko hallituksella on tähän mainio tilaisuus ensi viikon budjettiriihessä.
Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen moittii metsäjättiä hätiköinnistä. Hänen mielestään Stora Ensolla itselläänkin pitäisi olla yhtiön tasetietojen perusteella varaa malttiin. Jos tämän hetken ennusmerkit maailmalta pitävät vähänkään paikkansa, ihan niin mahdottomassa tilanteessa ei ollakaan kuin mitä Stora Enso viestittää.
n
Turhaa venkoilua
Kokoomus haluaa kaventaa vuorotteluvapaata. Puolueen kansanedustaja, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa johtava Arto Satonen ehdottaa Nykypäivässä, että vuorotteluvapaalla saisi olla vain kolme kuukautta. Tuo aika riittää Satosen mukaan ”akkujen lataamiseen tai matkailuun”. Tätä pidemmän ajan kansanedustaja soisi vain niille, jotka käyttävät ajan opiskeluun tai läheisensä hoivaamiseen.
Satonen esiintyy työnantajaleirin äänekkäänä edustajana, vaikka hän varmaan tietää, että vuorotteluvapaan jatkosta sovittiin kolmikantaisesti viime talven niin sanotussa sosiaalitupossa. Hallitus on hyväksynyt linjauksen, jonka mukaan kokeilulakina toteutettu vuorotteluvapaa vakinaistetaan ensi vuoden alusta entisin ehdoin. On turhaa venkoilua yrittää nostaa jo sovitusta asiasta uutta riitaa.