Kun eri puolueet ovat nyt julkaisseet niin puolue- kuin vaalirahoituksensa, niin lopulta suuria yllätyksiä ei ole paljastunut.
Ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeuksistakin on syntynyt turhanaikainen poru. Asialla ovat olleet lähinnä kokoomuslaiset, joiden tarkoitus on näin yrittää lyödä vasemmistopuolueita ja ennen muuta ammattiyhdistysliikettä.
Puolue- ja vaalirahoituskohussa ovatkin kiihkeimmillä porvaripuolueiden pukareilla tainneet mennä puurot ja vellit sekaisin. Ay-liikkeen vastaisessa kiihkossaan – vai mistä lopulta onkaan kyse? – he ovat tietoisesti tai tietämättään unohtaneet, että niin kokoomus kuin keskustakin ovat saaneet tukea myös tahoilta, joiden rahoista osa on kerätty niin ikään verovähennysoikeudellisista jäsenmaksuista. Näin on tapahtunut esimerkiksi niin työnantajien TT-säätiössä kuin maataloustuottajien MTK:ssa ja sen alajärjestöissä
Kannattaa muistaa myös se, että jäsenmaksutulot ovat vain osa esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen tulonhankintaa ja niiden osuus vielä vaihtelee eri liittojen keskenkin melkoisesti.
Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen toppuuttelikin sunnuntaina ihan aiheellisesti aika kummalliseksi käynyttä keskustelua toteamalla puolueensa Verkkoapilan haastattelussa, että puolue- ja vaalirahoituksen avoimuuden varjolla ei pidä rapauttaa ammattiliittojen taloudellista perustaa.
SDP:n puoluesihteeri Ari Kohonen puolestaan muistutti, että jos työnantajapuolen, säätiöiden ja yritysten verovähennysoikeudelliset tuet porvaripuolueille niputetaan yhteen, niin puhutaan paljon suuremmasta tuesta kuin palkansaajaliikkeen tuki vasemmistopuolueille.
Ay-liikkeen tukea, kuten yleisesti on tiedetty, ovat vaalien alla saaneet useissa liitoissa monet muutkin kuin vain vasemmistopuolueiden ehdokkaat. STT:n kyselyn mukaan osa liitoista on avustanut mieluummin ehdokkaita kuin puolueita.
Selittelyn makua on myös yritysten antamissa rahoitusselvittelyissä, koska suomalaisilla yrityksillä on ollut vuosikaudet käytössään Keskuskauppakamarin jakamat lahjonnanvastaiset periaatteet ja niiden soveltamisohjeet, joiden mukaan yrityksen on julkistettava kaikki poliittiseen toimintaan annettu tuki.
n
Pientä liikettä
Puolueiden kannatusosuuksissa ei kesän aikana ole tapahtunut dramaattisia muutoksia, ilmenee tuoreesta HS-gallupista (HS 17.8.). Kannatusmittaus tehdään säännöllisesti parin kuukauden välein. Suurista puolueista kokoomus ja SDP ovat kuukauden sisällä menettäneet hieman kannatustaan.
Eniten kesän aikana kannatustaan ovat lisänneet hallituspuolue Vihreät (+0,7) ja oppositiopuolue Vasemmistoliitto (+0,5). Perussuomalaisten (-0,9) huippuhetki taas näytti osuneen eurovaaleihin. Vihreät myös tukevoittavat asemaansa neljänneksi suurimpana puolueena ja Vasemmistoliitto puolestaan tekee taas eroa perussuomalaisiin. Muutokset ovat vähäisiä, mutta kuitenkin suuntaa-antavia.
Huomion arvoista on, että lievässä myötätuulessa ovat nyt nimenomaan ne puolueet, jotka vaihtoivat kesän alussa puoluejohtoaan.