Puoluerahoituksen ympärillä käyvä kohu voi johtaa helposti myös ylilyönteihin. Hyvin helposti kaikesta puolueiden saamasta tuesta tehdään tuomittavaa ja samalla puoluepolitiikan maine lokaantuu entisestään. Keskustelu voi poikia myös ehdotuksia, jotka tarkemman analysoinnin jälkeen voivat osoittautua hätiköidyiksi.
Kaikki kolme suurinta puoluetta ovat joutuneet puolustuskannalle. Kun kokoomus, keskusta ja Sdp eivät ole avoimesti halunneet kertoa tukijoitaan, niin ne ovat pitkälti itse myös syypäitä puolueiden uskottavuutta nakertavaan kohuun.
Toisaalta jälkikäteen syytetyn penkille ohjaaminenkaan ei ole ihan reilua, sillä yleinen käytäntö eli paljon puhuttu ”maan tapa” on ollut, ettei kaikista tukirahoista ulkopuolisille huudella.
Nyt aika on kuitenkin toinen ja puolueilta edellytetään avointa toimintaa ja läpinäkyvää kirjanpitoa.
Viimeisen viikon aikana STT on ansiokkaasti avannut myös yritysmaailman ja erityisesti valtio-omisteisten yritysten tukea. Näitä paljastuksia seuranneessa keskustelussa onkin havaittavissa paniikin piirteitä.
Tampereen yliopiston politiikan laitoksen professori Ilkka Ruostetsaari pitääkin tämän päivän KU:n haastattelussa hätiköitynä niin puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.), oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) kuin elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) reaktioita.
Ruostetsaaren mielestä valtioenemmistöisiltä yrityksiltä ei pitäisi kieltää puolueiden tukemista, jos se tapahtuu yhteisesti hyväksyttyjen pelisääntöjen mukaan. Hänen mielestään valtionyhtiöille, joilta edellytetään muutenkin samanlaista toimintaa kuin muilta yrityksiltä, ei pitäisi laatia tukiasiassa omia sääntöjä.
Ruostetsaari haluaa kuumapäille jäitä hattuun ja muistuttaa puoluelainsäädännön säädöksestä, jossa sanotaan, että valtio-omistuksessa olevien yhtiöiden ja yhteisöjen pitäisi harjoittaa tasapuolisuutta ja pidättyväisyyttä puolueille suunnatussa rahanjaossa.
Jos ministereiden ajama täyskielto koskisi vain valtionyhtiöitä, voisivatko sen jälkeen yksityiset yritykset jatkaa omaa poliittista tukeaan ihan miten ne itse haluavat? Tätä kannattaa pohtia tarkkaan siinä vaiheessa, kun puoluetukemisen tarkkoja pelisääntöjä laaditaan.
n
Elävät liikennemerkit
Nyt eletään jälleen sitä aikaa vuodesta, kun kadut ja tiet täyttyvät pienistä, elävistä liikennemerkeistä. Tällä viikolla koulutaipaleensa aloittaa valtaosa ekaluokkalaisista, joilla ei voi olla kokemusta liikenteessä käyttäytymisestä. Vanhempien opitkin unohtuvat helposti, kun eteen tulee jotakin mielenkiintoista. Siksi joka vuosi on tärkeää muistuttaa kaikkia muita teillä liikkuvia, erityisesti autoilijoita, siitä, että he olisivat erityisen tarkkaavaisia suojatielle tullessaan, varsinkin koulujen lähellä.
Parannettavaa on, sillä vain joka neljäs autoilija sanoo vakuutusyhtiö Ifin tekemän kyselyn mukaan hidastavansa vauhtia koulujen lähettyvillä. Piittaamattomimpia ovat – valitettavasti – nuoret kuljettajat.