Koululaisten ja opettajien kesälomat ovat jälleen ensi viikolla ohi. Koulut alkavat hämmentävissä ja monin paikoin jopa kriisitunnelmissa. Ilmassa on useampiakin huolenaiheita.
Opettajien ammattijärjestö OAJ ehti jo alkuviikosta varoittaa opettajien lomautusten vaikutuksista. Monissa kunnissa joudutaankin toteuttamaan henkilöstön pakkolomia eikä opettajille tässä suhteessa haluta antaa erivapauksia.
OAJ:n laskelmien mukaan jo tehdyt lomautuspäätökset vaarantavat arviolta 70 000 lapsen tulevaisuuden. Opettajien ja lastentarhanopettajien lomautuksista on päätetty kymmenessä kunnassa ja kymmenen muuta kuntaa käy niistä yt-neuvotteluja. Lisäksi kymmenet kunnat kaavailevat säästötoimia, jotka leikkaisivat opetuksen tasoa eri tavoin.
Ammattijärjestö haluaa hieman kärjistääkin tilannetta. Räväkässä lausunnossa on valitettavasti kuitenkin totta enemmän kuin toinen puoli.
Jos opetukseen tulee katkoja tai sen laatu heikkenee, niin eniten kärsivät ne oppilaat, joilla jo muutenkin on vaikeuksia pysyä mukana. Joillekin oppilaille vaikutukset voivat olla kohtalokkaita, jos he putoavat pysyvästi jatko-opintomahdollisuuksien ulkopuolelle.
Edellisen laman aikaisia virheitä ei pitäisi koulumaailmassakaan toistaa. Silloin monissa kunnissa lopetettiin ensimmäisenä säästötoimena kylmästi tuki- ja erityisopetus. Samanlaisia merkkejä on nytkin ilmassa. Huono-osaisimmilta on ”helpointa” leikata, sillä heillä ei ole vahvoja puolustajia. Kun vielä samaan aikaan ryhmäkokoja kasvatetaan, niin osalle oppilaista ”taataan” varma syrjäytyminen.
Tähän ei kerta kaikkiaan pitäisi olla varaa. Politiikka onkin varsin ristiriitaista, kun samat päättäjät, jotka leikkaavat ja supistavat, heti seuraavassa lauseessa korostavat, kuinka tärkeää koulutus on ja kuinka tulevaisuudessa tarvitaan entistä tarkemmin jokaisen työpanosta.
OAJ vaatii valtiolta lisävaroja kunnille ja esittää määräaikaista ohjelmaa koulupudokkaiden opetukseen. Lisärahan vaatijoita on tänä päivänä varmasti muitakin samoin kuin toisella puolella niitä, jotka vaativat toimintojen tehostamista. Jos oppisuunnitelmista aiotaan pitää kiinni, niin kovin paljon kouluissa ei kuitenkaan ole tehostamisen varaa.
Lomautusten aiheuttamaa turvattomuutta lisää tänä syksynä myös pelko siitä, millaisella voimalla sikainfluenssa kouluihin iskee. Varmaa on vain se, että niin opettajien kuin koululaistenkin sairastumiset vaikuttavat koulutyöhön.
Monissa kouluissa näiden lisäksi on myös terveydellisiä uhkia. Kaikki homekoulut eivät saakaan luvattuja kunnostusrahoja ja kuntien omat varat eivät nyt yksin riitä remonttien aloittamiseen.