Valtion yli 50 prosenttisesti omistama Neste Oil aikoo vähentää rajusti henkilöstöään. Öljy-yhtiö aloittaa yt-neuvottelut tavoitteenaan lähes 450 työpaikan lopettaminen Suomessa. Valtion kokonaan omistama alkoholiyhtiö Altia puolestaan käynnisti keskiviikkona kaikkia firman palveluksessa olevia koskevat lomautusneuvottelut. Valtion osittain omistama metsäjätti Stora Enso taas ilmoittaa parin viikon sisällä todennäköisesti näitäkin rajuimmista toimista.
Vaikka työpaikat katoavat ja sadat tai jopa tuhannet työntekijät saavat kenkää, niin valtio-omistaja on hiljaa ja pikemminkin vain myötäilee.
Hallituksessa nämä asiat kuuluvat ennen muuta kokoomuslaiselle puolustusministeri Jyri Häkämiehelle. Hänen mielestään valtio ei voi tehdä mitään.
Häkämiestä on vähän vaikea uskoa, sillä hän ei ole edes yrittänyt tehdä mitään tai jos on, niin sen on täytynyt tapahtua julkisuudelta salassa.
Hallitus ei suuren valtio-omistuksen hoitajana noudata edes omia suosituksiaan. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) johdolla hallitus on toivonut yritysmaailmalta malttia ja vastuullisuutta henkilöstöpolitiikassaan nykyisessä taloustaantuman oloissa. Yhteiskuntavastuukin on kuulunut joidenkin ministereiden huulilta. Puheet ja teot eivät kuitenkaan kohtaa, valitettavasti.
Ovatko valtion omistajaohjausyksikkö ja vastuullinen ministeri muistaneet ohjeistaa edustajiaan toimimaan hallituksen hyväksymien periaatteiden mukaan valtio-omisteisten yritysten hallinnossa? Ainakin valtioenemmistöisissä firmoissa suurimman omistajan sanan pitäisi painaa.
Neste Oilin kaltaisessa yrityksessä, jossa ei ole ollut yhtään tappiollista neljännestä tällä tilikaudella, radikaalit supistuspäätökset tuntuvat hätiköidyiltä varsinkin, kun samaan aikaan toisaalla on merkkejä jo parempien aikojen lähestymisestä.
Työntekijäliittojen edustajat pitävät todella kummallisena sitä, että hallitus antaa pahenevassa työllisyystilanteessa valtion hallinnassa olevan yhtiön käynnistää työmarkkinasyksyn tämän mittaluokan saneerauksella. Se ei voi olla vaikuttamatta syksyn neuvotteluihin.
n
Köyhyysteesit päättäjille
Jos hallitus ei tähän asti ole ollut tietoinen köyhän ihmisen asemasta Suomessa, niin enää ministerit eivät voi vedota tietämättömyyteen. Useamman sosiaalialan järjestön edustajat ja alan tutkijat nimittäin luovuttivat peruspalveluministerille keskiviikkona kymmenen teesiä köyhyydestä. Ne on kerätty Kuka kuuntelee köyhää? -keskustelusarjan puheenvuoroista ja eri tilaisuuksissa käydyistä keskusteluista.
Köyhä ääni ei kuulu Suomessa. Päättäjät ovat joko niin huonokuuloisia tai kovakalloisia, etteivät kovaäänisetkään viestit näytä menevän perille. Hallituksen saamissa teeseissä muistutetaan muun muassa siitä, että perusturvan parantamista ei saa siirtää taas kerran.
Ministereidenkin pitäisi vihdoin tajuta, että riittävä terveydenhuolto turvattava kaikille ja hyvinvointi- ja terveyseroja on kavennettava.