Euroopan unionissa on maitokriisi, vaikka suomalainen kuluttaja ei sitä kaupan kylmäkaappien edessä huomaakaan. Maidon tuottajat sitä vastoin ovat havainneet kriisin omassa tilipussissaan. Maidon tuottajahinta on pudonnut vuoden alusta rajusti, mutta se ei näy kuitenkaan kuluttajahinnassa.
Jotakin tässä yhtälössä on pielessä. Jos maidon tuottajahinta on pahimmillaan laskenut jopa puoleen toissa vuoden huippulukemista, niin joku vetää välistä ja rajusti. Onko kyseessä jälleen yksi tuoteryhmä, jolla kauppa valmistautuu syksyllä edessä olevaan ruuan arvonlisäveron alennukseen?
Maitoa ja maitotuotteita ostetaan paljon. Kun volyymit ovat suuret, niin tuotteiden vaihtaessa omistajaa liikkeellä on myös isot kasat euroja.
Tilanne on saanut Suomessa maataloustuottajat kimpaantumaan ja myös EU-komissio haluaa selvittää vähittäis- ja tukkukaupan vaikutuksen Euroopan maitomarkkinoiden kriisiin. Komissio epäilee, ettei kilpailu toimi asianmukaisesti.
Maataloustuottajien edunvalvoja MTK on kääntynyt hallituksen puoleen. Sen mielestä hallituksen on elokuun budjettiriihessään löydettävä lisärahaa maidontuottajille. MTK perustaa vaatimuksensa EU:n komission lupaukseen siitä, että kansallisesti voitaisiin tilapäisesti korottaa tiettyjä maidontuottajien tukia.
MTK:n toiminta edunvalvojana on ymmärrettävää, mutta ihan toinen kysymys on, kuinka viisasta on ryhtyä pumppaamaan lisää tukirahaa maidon tuotantoon. Välitön hätäapu voi toki olla tarpeen. Komissio esittää muun muassa varastoinnin tuen jatkamista, maitotuotteiden menekinedistämisen lisäämistä, koulumaitojärjestelmän laajentamista sekä elintarvikeketjun arvonlisän jakaantumisen tutkimista.
Jotkut tuottajat uhkaavat lopettaa lehmänsä, jos he eivät saa maidostaan riittävästi tuloa. Suomalaiset maidontuottajat saavat maidostaan nyt noin 34 senttiä litralta.
Vahvasti tuetun maitotuotannon tulevaisuus ei kuitenkaan ole yksin Suomen päättäjien käsissä, vaan ratkaisut kokonaisuuksista tehdään EU:n tasolla. Maatalouden rakennemuutos etenee vääjäämättä EU:ssa eikä Suomi voi maitotuotannonkaan osalta olla mikään erillinen saareke.
Kuluttajan kannalta on olennaista, että keinottelu maidon hinnalla loppuu ja välistävetäjät saadaan kuriin.
n
Kissansilmät kuntoon
Liikenteessä näkee jatkuvasti polkupyöriä, joista puuttuu kissansilmä tai se on vain osittain ehjä. Lakienhan mukaan tällaisella, puutteellisesti varustetulla ajoneuvolla ei saisi olla liikenteessä. Onkin aika ihmeellistä, että katsastusasemabisnes ei ole vielä ymmärtänyt vaatia myös polkupyörien säännöllistä katsastamista pakolliseksi.
Ehkä siihen ollaan menossa, kun nyt jo halutaan katsastaa mopotkin. Niistä saatavat lisämiljoonat eivät jatkuvaa kasvua tavoittelevalle bisnekselle kuitenkaan kauan riitä. Kun katsastustoiminta yksityistettiin, niin yhtenä pääperusteluna oli, että kilpailu alentaa hintoja – kävi kuitenkin juuri päinvastoin. Totta kai mopojen pitää olla turvallisia, mutta kuka kuvittelee, että esimerkiksi viritetyt mopot saataisiin katsastuksen avulla pois teiltä ja kaduilta.