Helsingissä siivoojat ovat joutuneet pelinappuloiksi, kun kaupunki säästää. Kuukauden varoitusajalla kaupungin työpaikka voi vaihtua yksityiselle ja samalla palkka sekä muutkin edut huononevat – jos ei heti, niin jonkin ajan kuluttua.
Kaupungin opetusvirasto kilpailutti parinkymmenen oppilaitoksen siivoustyön. Kun kaupungin liikelaitos hävisi, niin se johti samalla liikkeenluovutukseen. Hävinneen liikelaitoksen työntekijät siirretään voittaneen firman palvelukseen. Kun kaikki eivät siirtyneetkään, kaupunki alkoi jakaa muuallakin kuin oppilaitoksissa työskennelleitä siivoojia kahteen ryhmään.
Toiset saavat jatkaa entisessä työpaikassaan, mutta toisilla on edessään lähtö yksityiseen firmaan. Lähteville tiedossa on viimeistään ensi vuoden alkupuolella myös palkan alennus. Siivoojien ammattiliitto JHL on syystäkin tyrmistynyt. Liikkeenluovutuslain henkeä rikotaan sumeilematta. JHL epäileekin, että kaupungin liikelaitos on käyttänyt kilpailutusta työntekijöiden valikointiin.
Jos näin on käynyt, se ei olisi ensimmäinen kerta. Näin päästään ”helposti” hankalista työntekijöistä eroon ikään kuin laillisesti. Viime aikoina useammastakin suusta on kuultu epäily, että tämän vuoden aikana muun muassa yt-neuvotteluissa on monissa yrityksissä ollut käytössä pärstäkerroin, kun on valittu, kuka saa jäädä ja kenelle annetaan potkut.
On todella suuri vaara, että muut kunnat ryhtyvät nyt noudattamaan Helsingin esimerkkiä. Liikkeenluovutuksessa kenenkään työn ei pitäisi muuttua, mutta niin vain on käymässä Helsingissä.
Kunnissa varsinainen säästöaalto on vasta edessä, kun syksyn aikana niissä todenteolla aletaan ynnätä ensi vuoden talousarvioita. Pelättävissä on, että säästöjä halutaan entistä enemmän hakea juuri kilpailutuksen kautta, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kunnat ulkoistavat irtisanomiset ja säästöt otetaan työntekijöiden selkänahasta.
Jos Helsingin kaupungin liikelaitos pitää toimiaan lainmukaisina, niin silloin on vikaa lainsäädännössä ja liikkeenluovutuksen pelisäännöissä.
Viime kunnallisvaalien alla myös kaikki puolueet olivat yksimielisiä siitä, että kilpailutus ei saa perustua työehtojen heikentämiselle. Puolueiden edustajat vain ketkähän niitä päätöksiä kunnissa sitten tekevät?
On hyvin todennäköisesti, että lähiaikoina liikkeenluovutuksen pelisääntöjä joudutaankin ratkomaan oikeudessa.
n
Kallista viivytystä
Länsimetron valmistuminen viivästyy yhä. Päätökset koko pääkaupunkiseudun kannalta merkittävästä liikennehankkeesta on tehty, mutta radan rakentamisen aloitusta viivästyttävät kaavoista tehdyt valitukset. Viivästyminen maksaa pääkaupunkiseudun asukkaille virkamiesten laskelmien mukaan rakentamiskustannusten päälle lisää vielä kymmeniä miljoonia euroja.
Suuriin hankkeisiin liittyy aina valituksia ja ne kuuluvatkin normaaliin demokraattiseen päätösprosessiin. Länsimetron osalta kuitenkin vaikuttaa siltä, että nyt kyse on myös tahallisesta kiusanteosta, ja kärsimään joutuvat alueen veronmaksajat. Perussuomalaisten valtuutettu nimittäin sanoo suoraan, että hänen yhden miehen sotansa päätavoitteenaan on kaataa koko hanke.