Johtavien teollisuusmaiden kolmipäiväinen G8-kokous päättyy tänään Italian L´Aquilassa. Kokousta on isännöinyt Silvio Berlusconi -niminen kolmannen luokan koomikko, jonka italialaiset ovat valinneet pääministerikseen.
Eilen kokous pääsi sopuun ilmastonmuutoksen hillinnästä. Laaja maaryhmä, johon kuuluvat myös Kiinan ja Intian kaltaiset nousevat talousmahdit, asetti tavoitteeksi, ettei maapallon lämpö saa nousta kahta astetta enempää. Tämä edellyttää kasvihuonepäästöjen puolittamista vuoteen 2050 mennessä.
Tavoite kuulostaa hienolta, mutta kyseessä on jälleen yksi julistus, jonka toteutumisesta ei ole mitään takeita. Aiemmin maailman valtiot ovat sitoutuneet vähentämään alle 5-vuotiaiden kuolleisuutta kahdella kolmanneksella vuoteen 2015 mennessä. Nykyisellä kehitysvauhdilla tavoite tullaan saavuttamaan vasta vuonna 2045.
Turhien kuolemien vähentäminen, ei siis niiden poistaminen, lykkääntyy kymmenillä vuosilla pitkälti siksi, että samaiset G8-maat ovat livenneet kehitysapulupauksistaan. Vuonna 2005 valtiot sitoutuivat nostamaan kehitysapuaan 50 miljardilla dollarilla vuoteen 2010 mennessä. Yksistään G8-maat ovat tavoitteesta jäljessä 20 miljardia ja ensi vuonna vaje uhkaa nousta 5 miljardia lisää.
Mikään ei takaa, etteikö kunnianhimoisille ilmastotavoitteille käy täsmälleen samoin, kun talouskriisi muuttaa painopisteitä.
Meneillään oleva talouskriisi osuu käsittämättömällä tavalla maailman köyhimpiin ihmisiin. Nälkäisten määrä on kivunnut yli miljardin.
Tätä taustaa vasten G8, samoin kuin syyskuussa seuraavan kerran kokoontuva G20, ovat vääriä foorumeita ratkomaan koko maailmaa koettelevia kriisejä. Hyvä tilaisuus laajempaan pohjaan olisi ollut viime kuussa järjestetty YK:n talouskriisikokous, mutta sitä teollisuusmaat ylenkatsoivat (KU 9.7.)
G-ryhmissä on se vika, että maailman 50 köyhimmän maan ääni ei kuulu niissä lainkaan. Rikkaat sopivat niiden pään yli, ja kuten on nähty, vetävät kotiin päin vaikeuksien koittaessa.
Käytännössä kehitysmaiden romahtavia vienti-, investointi- ja turismituloja sekä laskevaa kehitysapua voisi paikata esimerkiksi vahvistamalla niiden kykyä puuttua veroparatiiseihin pakeneviin laittomiin rahavirtoihin. Ne ovat suurimpien arvioiden mukaan jopa kymmenkertaisia kehitysyhteistyömäärärahoihin verrattuna.
Tällaiset olennaiset hankkeet eivät etene missään konferensseissa niin kauan rikkaat seurustelevat keskenään.