Valtiovarainministeriö ja Finanssivalvonta julkistivat tiistaina selvityksen, joka osoitti kiistatta, ettei vaalirahakohun keskipisteeseen joutuneessa Kuntien eläkevakuutuksessa ole tehty mitään laitonta.
Lopputulos ei yllättänyt. Toisenlainen johtopäätös olisikin ollut jymypaukku, sillä ei Kevaa mistään laittomuuksista ole epäiltykään.
Jupakassa on kyse politiikan moraalista ja sitä finanssivalvojien toimesta ei voidakaan selvittää.
Nämä ovat tapahtuneita tosiasioita:
Kevan keskustalainen toimitusjohtaja on osallistunut kokouksiin, joissa on järjestelty liike-elämän vaalirahaa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta porvarien ehdokkaille viime eduskuntavaaleissa. Vaalituen ainoana tarkoituksena on ollut säilyttää keskusta suurimpana puolueena ja mahdollistaa porvarihallituksen muodostaminen Matti Vanhasen johdolla.
Kevan toimitusjohtaja on antanut suosituksia henkilöistä, joille vaalitukea olisi hyvä jakaa.
Myöhemmin Keva ja vaalitukea eniten rahoittanut Nova Group ovat olleet välillisesti liikesuhteissa Rovaniemellä. Moottorikelkkatehtaan rakensi vaalirahoittaja Nova, mutta sen omistajana toimi jonkin aikaa rakentajayhtiö Oka, joten suoraan eläkerahaa ei Novalle siirtynyt.
Vaikka mitään laitonta ei ole tapahtunut, herättävät tällaiset kytkökset epäilyjä julkista tehtävää hoitavien laitosten puolueettomuudesta. Eikä kyse ole yksin Kevasta. Aamulehden maanantaisen selvityksen mukaan kuusi työeläkeyhtiötä on käyttänyt joistakin sadoista joihinkin tuhansiin euroihin rahaa pääasiassa kolmen suurimman puolueen ja niiden vaaliehdokkaiden seminaareihin, joiden ainoa tarkoitus on kerätä rahaa vaalityöhön. Tyypillisesti lippu muutaman tunnin korkealentoisesti nimettyyn seminaariin maksaa useita satoja euroja.
Kevan toimitusjohtaja Markku Kauppinen erosi maanantaina itse. Sekä viranomaisselvitys että Kuntien eläkevakuutuksen oma selvitys antoivat hänelle puhtaat paperit.
Vaalirahakohu ja sen Keva-sivujuonne ovat joka tapauksessa puhdistaneet ilmaa ja tulevat muuttamaan käytäntöjä terveempään suuntaan. Puolueiden epävirallinen tukeminen ja mahdollinen piilovaikuttaminen eivät jatku entiseen malliin. Huonon julkisuuden takia rahahanat pannaan nyt monessa paikassa kokonaan kiinni.
Piilopuoluetuen hiipuessa puolueet voivat vastaisuudessa julkistaa vaalirahoituksensa avoimesti ja mielellään jo ennen vaaleja.
n
Futista suvaitsevasti
Helsingin katukuvaa värittävät tällä viikolla iloiset futarit. Käynnissä on jalkapallon Helsinki Cup, johon osallistuu 14 000 nuorta pelaajaa. Joukkueista 90 tulee ulkomailta.
Taisto on tietysti tuimaa, mutta tärkeässä osassa turnauksessa on suvaitsevaisuus. Ennen pelien alkua joukkueet muodostavat kentällä suvaitsevaisuusringin. ”Suvaitsevaisuus on meille reilua peliä, iloa ja ystävyyttä yli rajojen”, sanotaan Cupin suvaitsevaisuusvalassa.
Hyvä ohje vanhemmillekin, vaikka ei jalkapalloilija olisikaan.