Paljon kärsineillä irakilaisilla oli eilen juhlapäivä. Maassa oli yleinen vapaapäivä ja suuria ulkoilmatilaisuuksia sen kunniaksi, että Yhdysvaltain miehitysjoukot vetäytyivät kaupungeista niiden ulkopuolisiin tukikohtiinsa. Keskiviikosta alkaen turvallisuus on Irakin omien joukkojen käsissä.
Miehityksen enemmän näennäinen kuin todellinen päättyminen riehaannutti irakilaiset aidosti. Viime viikkoina jälleen yltyneestä väkivallasta huolimatta tuhannet ihmiset kerääntyivät puistoihin juhlimaan ja kuuntelemaan isänmaallisia lauluja.
Irakiin jää edelleen yli 100 000 amerikkalaissotilasta koulutustehtäviin, ja hallituksen luvalla he osallistuvat myös taisteluihin maaseudulla.
Eilinen oli silti merkkipaalu presidentti Barack Obaman lupaamassa täydellisessä vetäytymisessä. Obama on sanonut kaikkien Yhdysvaltain taistelujoukkojen olevan poissa Irakista ensi vuoden elokuun loppuun mennessä.
Eilen myös maaliskuussa 2003 käynnistyneen sodan ainoat voittajat kokoontuivat Bagdadiin. 31 öljyalan toimijaa eri puolilta maailmaa on mukana huutokaupassa, jonka palkintona ovat oikeudet maailman suurimpiin vielä hyödyntämättömiin öljyvaroihin. Exxon, Shell ja muut jätit havittelevat osuuksia 112 miljardin barrelin todettuihin ja ehkä jopa 150 miljardin barrelin todennäköisiin öljyreserveihin.
Öljyntuottajana Irak saattaa lähivuosina ohittaa maailman ykköspaikkaa pitävän Saudi Arabian. Irakin öljyvarannot ovat olleet ulkomaisten yhtiöiden ulottumattomissa 1970-luvulta, jolloin maa kansallisti öljyteollisuutensa. Nyt ne pääsivät saaliinjaolle. Hintana olivat dollareiden lisäksi tuhannet ja taas tuhannet kuolleet irakilaiset siviilit sekä 4 300 amerikkalaista sankarivainajaa.
Huutokaupassa tarjolla on 20-vuotisia käyttösopimuksia kahdeksalle irakilaiselle kaasu- ja öljykentälle.
Irakin oma öljyteollisuus on pitänyt huutokauppaa maan kansallisen edun vastaisena. Se olisi halunnut lyhytaikaisia sopimuksia, joilla kansainväliset yhtiöt olisivat käynnistäneet sodasta kärsineen öljyntuotannon. Sen jälkeen irakilaiset itse olisivat hyödyntäneet öljynsä.
Irakin öljytyöläisten liitto puolestaan on arvostellut huutokaupan johtavan siihen, että maan talous joutuu ulkomaisten yritysten haltuun.
Sotilaallinen miehitys on vaihtumassa taloudelliseen.
Irakilaisille suo mielellään juhlapäivän ja kaksikin. Yhdysvaltain miehityksen myrkyttämä arki jatkuu sen jälkeen.
Käyrän kurkun paluu
Tästä päivästä alkaen EU:n typeryydelle, byrokratialle ja liialliselle sääntelyinnolle pitää keksiä uusi symboli. Vuonna 1988 säädetty käyrien kurkkujen myynnin kieltänyt direktiivi muuttuu nyt heinäkuun alkaessa. Lukuisia muitakin muotoviallisia kasviksia ja hedelmiä saa taas myydä.
Uudistuksen pitäisi tuoda kauppoihin halvempaa syötävää, sillä käyrät kurkut ovat kakkosluokkaa.
Direktiivin muutos vaikuttaa maalaisjärjen käytöltä EU:ssa. Nyt jopa viidennes vihanneksista ja hedelmistä on heitetty menemään, koska ne eivät ole täyttäneet Brysselin herrojen säätämiä ihannemittoja.