Kolmivuotinen talouden tasapainotusohjelma läpäisi Oulun valtuuston myöhään maanantaina lähes yksimielisesti äänin 64–2. Perussuomalaisten protesti lässähti, mutta kolmen hengen pienryhmä pitkitti kokousta niin, että Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Anne Huotari (kuvassa) laski oululaisille syntyneen 5 000–10 000 euron lisälaskun kokous- ja ylityöpalkkioina.
Kaikki valtuustoryhmät, myös perussuomalaiset, olivat etukäteen allekirjoittaneet taloussopimuksen.
Kunnallisveroon ei Oulussa ole koskettu 15 vuoteen, mutta nyt se nousee prosentilla 19 prosenttiin lähelle seudun keskitasoa. Yksi prosentti tuottaa 20 miljoonaa euroa lisätuloja vuodessa. Myös kiinteistöveroja nostetaan.
– Veronkorotuksen ansiosta leikkaukset jäävät alle puoleen siitä mitä virkamiehet alunperin esittivät, Huotari toteaa.
Pakettiin kuuluu myös asiakasmaksujen korotus kolmella prosentilla vuosittain kolmena vuonna.
– Tärkeää on, että yksityistämis- ja kilpailutuslauseet saatiin pois paketista. Alkumetreillä meille sanottiin, että se ei käy, Huotari kertoo.
Eniten keskustelua Oulussa on herättänyt kannustinjärjestelmä, jolla henkilöstö vedetään mukaan miettimään säästökohteita. Ennen muuta kannustetaan parantamaan työhyvinvointia sairauslomien vähentämiseksi sekä hillitsemään menojen kasvua.
Kannustinrahan jakoperusteet ovat vielä päättämättä. Ylin virkamiesjohto ei kuitenkaan voi saada bonuksia.
– On hienoa, että Oulussa ei lomauteta ihmisiä niin kuin muualla paljon tehdään. Oulussa löytynyt sopu ja poliittinen yhteistyö on positiivinen esimerkki, jota kohtaan tunnetaan kiinnostusta ympäri Suomea, Huotari sanoo.
Hänen mielestään kannustinjärjestelmässä on tärkeä ottaa huomioon nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen, koska se alentaa sekä työttömyyttä että niin sanottuja työllisyyssakkoja, joita valtio perii työllisyysvelvoitteita laiminlyöviltä kunnilta.