Suomessa on maailman paras sosiaaliturva. Suomi on maailman turvallisin maa. Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa.
Suomalaisten omakuvassa Suomi on poikkeuksellinen saareke maailman myrskyissä. Paha on toisaalla.
Vähitellen suomalaisuusmyytit murenevat. Sosiaaliturva on joiltakin osin Euroopan heikoimpien maiden tasolla. Muutoinkin suuri väkivaltarikollisuus on yltynyt kouluissa tapahtuneiksi joukkomurhiksi ja viimeksi ihmisryöstöksi. Yritykset ja elinkeinoelämä ovat käyttäneet suuria rahasummia mieleisensä vaalituloksen varmistamiseen.
Miljonäärisuvun jäsenen sieppauksen vaikuttimista ei toistaiseksi ole juuri tietoa. Eriarvoisuuden kasvun on viime vuosikymmeneltä asti ennustettu johtavan juuri siihen, että rikkaat eristäytyvät turvafirmojen ja muurien taa omaan todellisuuteensa jo turvallisuutensa takia.
Turkulaissieppaajan tapauksessa oli todennäköisesti kyse ”tavallisesta” rikollisuudesta ilman yhteiskunnallisia vaikuttimia. Silti se tulee vauhdittamaan edellä mainittua kehitystä entisestään.
Myös Suomen maine maailman vähiten korruptoituneena maana alkaa näyttää oudolta uusien vaalirahapaljastusten jälkeen. Rahoitusta perattiin perusteellisesti vuosi sitten ja nyt keskustasta löytyy uutta liike-elämän tukirahaa satojen tuhansien eurojen tasolla. Osuvasti juuri maanantaina konkurssiin asetetun Nova Groupin tavoitteena oli varmistaa Matti Vanhasen jatko pääministerinä.
Nyt on paljastunut myös, että samainen Vanhanen kertoi muunnettua totuutta eduskunnalle vuosi sitten, jolloin vaalirahan kanavointi puolueelle oli esillä kyselytunnilla. Tuolloin Vanhanen antoi kuvan, että oli kuullut asiasta ohimennen eduskunnan kuppilassa. Nyt tiedetään, että keskustan johto ja liikemiehet junailivat asiaa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa jo tammikuussa 2007.
Englannissa kohta puoli hallitusta on eronnut kulukorvausskandaalin vuoksi. Suomessa jatketaan maan tapaa, jossa oikeastaan millään ei ole mitään väliä. Monessako maassa pääministeri voisi jatkaa noin vain jäätyään kiinni palturin puhumisesta parlamentille?
Pääministeri Matti Vanhanen on koko ajan korostanut, ettei yhteiskunnallisen toiminnan taloudellisessa tukemisessa ole mitään laitonta. Ei olekaan. Mutta kun ei ole, niin miksi asiaa on niin tarmokkaasti salailtu?
Ja vaikka liikuttaisiinkin lain puitteissa, niin haluammeko mennä kohti berlusconilaista Suomea, jossa liikemiehet ostavat rahalla mieleistään yhteiskuntapolitiikkaa?
n
TUL on voimissaan
Urheilu on muutakin kuin senttejä ja sekunteja. Se on myös suomalaiseen yhteiskuntaan kaivattua yhteisöllisyyttä, toisesta välittämistä ja yhteistä tekemistä. 90-vuotias Työväen Urheiluliitto todisti tämän viime viikonloppuna huipentuneessa liittojuhlassaan.
Kansanliikunnan voimaa Tampereelle kokoontui yli viikon aikana tekemään ja todistamaan 30 000 tullilaista. Vaikka tapahtumassa oli mukana myös tulosurheilua, olivat ilo ja hauskuus sittenkin juhlan pääosissa.
Kymmenen vuoden kuluttua luvassa taitavat olla verrattomat satavuotiskekkerit.