Unkarin Jobbikista tuli kerralla Keski-Euroopan vakauden uhka
Eri maissa oikeistoekstremismi ilmenee omin ehdoin ja kansallisin perintein, ja äärijärjestöjen jäsen- ja kannatuspohjat eroavat toisistaan.
Nyt eurovaaleissa moni ryhmä nousi katujen häiriköistä uuteen viralliseen asemaan Euroopan parlamenttiin. Niistä tuli salonfähig – kuten Saksassa aikoinaan sanottiin – salonkikelpoisia. Ja eurobudjetti maksaa niiden toiminnan terävöitymisen.
Unkari varoittavana
esimerkkinä
Pelottavimmaksi, koko Keski-Euroopan vakautta uhkaavaksi erityistapaukseksi epäilemättä nousi Unkarin Viktor Orbanin osin kansalliskiihkoisen Fidesz-puolueen ja sen lähellä muhineen Jobbik-puolueen menestys. Keski-Euroopan antifasistit puhuvat katastrofista.
Orbanin voittoa pidettiin ennalta selvänä. Ferenc Gyurcsanyn ja nyt Gordon Bajnain Unkarin sosialistit eivät pystyneet myymään vetämäänsä uusliberalistista sosiaalidemokraattista sekapolitiikkaa, ja kerjäsivät poliittista verta nenästään.
Jo vuoden 2006 levottomuuksissa kiinteytyneet oikeiston vastarintarakenteet etenevät nyt hallitsemattomasti. Äärioikeiston perinteitä jatkanut Jobbik auttoi henkiin puolisotilaallisen Magyar Gardan, Unkarin kaartin. Pelkästään tässä kaartissa on yli 2 000 jäsentä univormuineen.
Vaikka kaarti keekoilee julkeasti Unkarin natsiaikaa muistuttavin tunnuksin, jo sen ensimmäinen valatilaisuus presidentin linnan nurkilla sai siunauksen kolmen kirkkokunnan papeilta ja entiseltä oikeiston puolustusministeriltä.
Nyt Magyar Gardan marssit ovat arkipäivää. Oikeus määräsi joulukuussa kaartin lakkautettavaksi, mutta Jobbikin johtaja Gabor Vona totesi että se ei enää onnistu.
Garda ei ole yksin. Saman tapaisia Karpaattikodin turvaajia ja partioita on lukuisasti. Niitä yhdistävät ”Unkari unkarilaisille” -opit, ja vihollisia ovat romanit, juutalaiset ja muut vääräsyntyiset etenkin Unkarin kruunun entisillä mailla Slovakiassa, Ukrainassa, Romaniassa, Serbiassa ja muualla.
Varsinainen
ongelma
Viktor Orban on yrittänyt pitää Jobbikiin muodollisen hajuraon, mutta media dokumentoi järjestöjen yhteistoiminnoista aluetasolla.
Samalla Orban itse esiintyy sisällöllisesti tasatahtiin Jobbikin kanssa. Eurovaalien aattona hän kävi Slovakian rajalla julistamassa, että nyt ratkaistaan moniko unkarilainen puhuu Karpaattien kattilassa Unkarin kansakunnan nimissä.
Slovakian ja Romanian hallitukset eivät pidä näkymästä, jossa Orban vetää naapurimaan kansalaisia omiin tarpeisiinsa.
Samoin on selvää, että tällaiset yritykset provosoivat kansallismielisiä vastaesiintymisiä.
Ja juuri Unkarin rajoilla leimahtelun vaara on herkimmillään.
Joka vuosi kesäkuussa revitään auki Unkarin historian syvä haava, niin sanottu Trianonin sopimus, joka synnytti 1920 monikansallisista Unkarin kruunun maista itsenäisiä valtioita. Näistä ajoista unkarilaisen oikeistopolitiikan yksi pysyvä päätunnus komentaa: Vesszen Trianon, Trianon alas. Rajojen korjaamisen ajatuksella leikkiminen muodossa tai toisessa on kuitenkin uhkapeliä varmistamattomalla kranaatilla.
Ensi kevään vaaleissa voittaa Orban. Nyt hän vei yli 56 prosenttia äänistä. Jobbik sai 427 000 ääntä, miltei 15 prosenttia. Vasemmiston MSZP pystyi enää vain 502 000 ääneen, 17 prosenttiin.
Esimakua
Slovakiassa
Esimerkiksi Pal Csakyn slovakianunkarilaisten SMK-puolueen varajohtaja Miklos Duray pohti jo aiemmin Slovakian unkarilaisalueiden kehittämistä autonomian suuntaan muun muassa Kosovon mallin mukaan.
SMK:n maltilliset johtajat kuitenkin ennakoivat vakauden vaativan toisia ratkaisuja. He loivat heti vaalin jälkeen uuden puolueen Most–Hid. SMK jäänee etniseksi Orbanin apupuolueeksi, kun uusi slovakianunkarilaisten puolue kerää kansalaisia kansallisuuteen katsomatta.
Tshekin vihasta
Euroopan ongelma
Tshekin äärioikeiston näyttävin ryhmä, Tomas Vandasin vetämä Työläispuolue kieltää uusnatsilaisuutensa.
Ekstremistien toimia paljastava Antifa kuitenkin osoittaa suoria yhteyksiä esimerkiksi Saksin uusnatseihin.
Oikeistojohtaja Mirek Topolanekin hallituksen kaaduttua uusi Jan Fischerin hallitus yrittää nopeasti korjata edeltäjänsä laiminlyöntejä.
Tshekin poliisin erikoisjoukot suorittivat tiistaina maan historian tähän asti mittavimman poliittisen ratsian pidättämällä kymmenen äärioikeistopiirien johtajaa.
Kotietsinnöissä ja esimerkiksi uusnatsien suosiman ”Hate Core Shop” -army-myymälän tavaroista etsittiin todisteita laittomien oppien levittämisestä.
Tshekin viranomaiset toimivat jo ulkoistenkin paineiden pakkoraossa.
Prahalainen tunnettu romanisivistyneistön edustaja, Tshekin julkisen palvelun radion romaneille suunnattujen lähetysten johtava toimittaja Anna Polakova pakeni perheineen Kanadaan ja anoi siellä poliittista turvapaikkaoikeutta.
Kanadasta radioitu Polakovan haastattelu vaikutti pommin tavoin. Hän toisti perheensä tarinan, uusnatsien suorittamat perheenjäsenten pahoinpitelyt ja jatkuvat uhkaukset.
Tilanteessa, jossa eurovaalit osoittavat muukalaiskammoisten ääriaineisten ja uusnatsien edenneen, tuntuvat Polakovan sanat ajankohtaiselta laajemminkin kuin vain Tshekissä. Perhe pakeni Kanadaan päästäkseen mahdollisimman kauas eurooppalaisten uusnatsien verkostoista.
Kun tähän lisätään huhtikuun lopulla suoritettu murhapolttoyritys rauhallista romaniperhettä vastaan ja kaksivuotiasta Natalka-tyttöstä uhkaava kuolema, Tshekistä Kanadaan pakenevat sadat romaniperheet voivat perustellusti luonnehtia romanivihaa hohkaavaa ilmapiiriä ihmisoikeuksien kannalta kestämättömäksi.