Ero harkinnassa kevään ajan
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen veti johtopäätökset nopeasti. Kun EU-vaalitappio oli sunnuntaina selvä, hän piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa ilmoitti, että jättää puolueen puheenjohtajan tehtävän.
Korhonen halusi lopettaa vaalin jälkeen yltyneen keskustelun siitä, pitääkö puheenjohtaja vaihtaa nyt vai vuoden päästä puoluekokouksessa. Jo vaalien jälkeen eroa ehtivät julkisesti vaatia näissä vaaleissa väistynyt europarlamentaarikko Esko Seppänen ja kansanedustaja Markus Mustajärvi.
– Jos en olisi nyt tehnyt ratkaisuani, olisi tuhlattu vuosi epäolennaiseen eli keskusteluun henkilöistä. Nyt päästään töihin, hän sanoi keskiviikkona eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
– V-sanaan ei voi kuolla, Korhonen totesi oppineensa vaalitappion jälkeisistä tunnelmista.
Meppi puuttunut
jo kymmenen vuotta
Korhonen kertoi miettineensä eroratkaisua kevään ajan. Keväällä puolueen piiristä on kuulunut muutamia vaatimuksia Korhosen erosta.
Rauhallinen Korhonen arvioi kuitenkin eroaan vaatinutta Seppästä tiedotustilaisuudessaan.
– Jos olisin skeptinen, mitä en tietenkään ole, voisin sanoa, että näissä vaaleissa Vasemmistoliitto ei menettänyt mitään. Puolueella ei ole nyt europarlamentaarikkoa, mutta ei ole ollut viimeisen kymmenen vuodenkaan aikana, hän sanoi.
– Esko Seppänen ei ole paljon ollut tekemisissä Vasemmistoliiton kanssa.
Korhonen äityi kuvailemaan hiukan myös puolueen ensimmäistä varapuheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä, jota on istutettu puheenjohtajan tehtävää jo pitkään.
– Kai hän on hyvä, jos hänellä on Messiaan ominaisuudet, kuten on sanottu, Korhonen irvaili. Seppänen nimitti alkuviikosta Arhinmäen Vasemmistoliiton Messiaaksi.
– Hänellä on hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Aikaa antaa näyttöjä on ollut, sillä hän on ollut viisi kuusi vuotta puoluehallituksessa ja varapuheenjohtajana muutaman vuoden. Mutta ehkä ominaisuudet puhkeavat kukkaan uudessa tehtävässä.
– Nuori mies, jolla on virtaa ja pyrkyä ja niinhän politiikassa pitää ollakin. Joissain asioissa hän on hyvä asiantuntija.
Arhinmäki ilmoittautuikin puheenjohtajaehdokkaaksi maaliskuussa puoluevaltuuston kokouksessa.
Puheenjohtaja oli määrä valita puoluekokouksessa vuoden kuluttua. Nyt valinnan tekee puoluevaltuusto parin viikon kuluttua.
Kansanedustajat
pakoilivat vastuuta
Korhoselta kysyttiin kantaa siihen, että Arhinmäki ei lähtenyt ehdokkaaksi eurovaaleihin.
– Minusta se ei ole oikeaa vastuunkantoa. Vastuusta on aiheellista puhua, koska joka vaaleissa pystyy ruutupaperilla laskien näkemään aika pitkälle, mikä tulos on. Meillä oli hyvät ehdokkaat, muttei tunnettuja ehdokkaita.
Hän arvosteli myös puolueensa kaikkia kansanedustajia, jotka eivät suostuneet ehdokkaiksi: Heidän pitäisi nyt katsoa peiliin.
– Kaikkia kysyttiin ehdokkaiksi, useammankin kerran. Kansanedustajan rooliin kuuluu tehdä töitä puolueen eteen koko ajan.
Kysymykseen siitä, onko Vasemmistoliittoa mahdoton johtaa, Korhonen vastasi, että viime vuodet ovat olleet hyvinkin seesteiset.
– Mutta joka vaalin jälkeen käydään sama keskustelu siitä, että pitääkö puoluejohto vaihtaa.
Sama jengi
ajoi Siimestä
Puolueen edellinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes lähti tehtävästä ovet paukkuen keväällä 2006.
– Puheenjohtajien erot kertovat siitä, että vasemmisto elää murrosta. Samasta kertoo se, että nyt Suomea edustaa europarlamentissa kaksi henkilöä, jäähdyttelemään lähtevä Nato-intoilija ja ortodoksipappi. Se kertoo vasemmiston tämänhetkisestä voimasta.
Arvioon siitä, että häntä ajoivat nyt ulos samat tahot kuin Siimestä, Korhonen totesi, että samat tahot ajoivat pois myös Claes Anderssonia ja puoluesihteereistä Ralf Sundia ja jopa Matti Viialaista.
– Sama jengi tekee samaa vuosi vuoden jälkeen ja joukossa on joitakin uusiakin, hän sanoi, muttei puhunut nimillä.
– Se on raukkamaista, jos ei ole pannut itseään peliin.
Vaikka julkisuudessa on näkynyt lähinnä eroa vaatineita puheenvuoroja, Korhosta oli tällä viikolla myös pyydetty jatkamaan puheenjohtajana.
– Moni pyysi. Se lämmittää.
Hän korosti, ettei ole jättämässä Vasemmistoliittoa eikä luopumassa politiikasta.
– Politiikka on yksi intohimoni.
Korhonen myös huomautti tilanteen olevan itselleen nyt paljon helpompi kuin vuonna 2006 jolloin Siimes erosi ja Korhosen vaimon vakava sairaus johti kuolemaan.
– Tämä hetki on tuskainen, mutta se menee ohi.
Työvaliokunta otti
vastuun vaaleista
Korhonen ilmoitti erostaan keskiviikkoaamuna puolueensa työvaliokunnalle ja jätti tehtävänsä välittömästi.
Työvaliokunta korosti tiedotteessaan, että ymmärtää Korhosen ratkaisun, mutta pitää kohtuuttomana sitä, että vaalitappio pannaan yhden ihmisen kontolle.
– Työvaliokunta on yhdessä ja yksimielisesti päättänyt puolueen vaalistrategiasta ja kampanjasta, tiedotteessa sanottiin. Työvaliokuntaan kuuluu myös Arhinmäki.
Uuden puheenjohtajan valitsee puoluevaltuusto 27. kesäkuuta. Siihen asti puheenjohtajan tehtävää hoitaa Arhinmäki.
Puheenjohtaja oli tarkoitus valita vuoden päästä pidettävässä puoluekokouksessa.