Eurovaalien sisäpoliittiseksi pääaiheeksi piti muodostua pääministeri Matti Vanhasen asema. Keskustan rökäletappio olisi käynnistänyt Vanhasen lähtölaskennan ennen ensi vuoden puoluekokousta.
Keskusta menettikin 70 000 ääntä ja yli kolme prosenttiyksikköä kannatuksestaan. Paikkamäärässä tuli kuitenkin tasapeli kokoomuksen kanssa. Puolue pääsi juhlimaan selvää tappiota voittona.
Politiikan mannerlaatat ovatkin liikkeessä etupäässä muualla kuin torjuntavoitosta toiseen kulkevassa keskustassa. Ensi kerran lähes kolmeenkymmeneen vuoteen vakiintuneet voimasuhteet murenevat.
Tasan kolmekymmentä vuotta sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa oli vielä neljä suurta, SDP, kokoomus, SKDL ja Keskustapuolue. SKDL romahti 1983. Kolmen suuren asetelma vakiintui ja näytti kiveen hakatulta. Niiden voimasuhteiden vaihtelu on kunkin satunnaisista rökälevoitoista huolimatta mahtunut melkein virhemarginaaliin.
Kunta- ja eurovaalien jälkeen mikään ei enää tunnu pysyvältä. Vielä 1970-luvulla vasemmistoenemmistöinen eduskunta oli mahdollisuuksien rajoissa, nyt koko vasemmiston kannatus ylittää juuri ja juuri kokoomuksen.
Vihreät ovat vuosien hapuilun jälkeen onnistuneet realisoimaan gallup-kannatuksensa myös vaaleissa. Naisenergiaa tihkuva vihreät mukautui ennätysajassa vaihtoehtoliikkeestä vanhaksi yleispuolueeksi, mutta mitkään lainalaisuudet eivät tunnu estävän sen voittokulkua. Viime laman aikana porvarihallitukseen osallistuneet puolueet saivat kokea kansan vihan. Nyt vihreiden äänimäärä jopa lisääntyi, vaikka äänestysprosentti laski.
Nousevatko vihreät neljänneksi suureksi? Vai kutistuuko yksi tai useampi nykyisistä suurista keskisarjaan?
Tällä hetkellä jälkimmäinen vaihtoehto näyttää todennäköisemmältä. Keskustan alamäki jatkuu, mutta myös SDP on oudolla tavalla menettänyt ydinjoukkonsa, työläisten, luottamuksen. Vasemmiston kannatusta syö se, että ensi kertaa meilläkin työväestön kannatusta haalii oikeistopopulistinen puolue, jonka yksinkertaistavilla iskulauseilla on yllättävän paljon kysyntää.
Jos vasemmiston kriisistä viime vuonna kirjan julkaissut Tommi Uschanov on oikeassa, Suomi on liukumassa kahden valtapuolueen malliin, mutta ne eivät olekaan konservatiivinen ja sosialistinen puolue, vaan kokoomus ja vihreät. Uschanov sanoi eilen Helsingin Sanomissa, että valtaosa nuorista äänestäjistä elää jo nyt tässä kaksipuoluejärjestelmässä.
n
Fasismin paluu
65 vuotta sitten Normandiassa Britannia tuli Manner-Eurooppaan pysäyttämään natsit. Nyt britit äänestivät kaksi avoimesti natsitervehdyksillä flirttailevaa äärioikeistolaista europarlamenttiin.
Myös Hollannissa, Itävallassa ja Unkarissa parlamenttiin äänestettiin poliitikkoja, jollaiset Euroopasta karkotettiin vuonna 1945. Islaminvastaisuuden lisäksi useita ääripuolueita yhdistää myös juutalaisvastaisuus.
Fasismin paluu Eurooppaan on tosiasia. Lama ja työttömyys nostavat esiin samoja voimia kuin 1930-luvulla. Maahanmuuttajat joutuvat jälleen kerran sylkykupeiksi toisten rakentamassa kriisissä.
Elämme todellisia vaaran vuosia.