Euroopan parlamentin vaalit ovat jo käynnissä. EU:n 27 jäsenvaltiosta britit ja hollantilaiset äänestivät eilen. Useimmissa maissa vaalit pidetään Suomen tapaan sunnuntaina.
375 miljoonaa äänioikeutettua eurokansalaista valitsee 736 edustajaa yhteiseen parlamenttiin, jonka vaikutus jäsenmaiden kansalliseen päätöksentekoon on keskeinen. Suomen ensimmäisten eurovaalien aikaan vuonna 1996 parlamenttia pidettiin lähinnä keskustelukerhona. Nyt se vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään siinä kuin eduskuntakin.
Tästä huolimatta eurovaalit ovat säilyttäneet kolmannen luokan leimansa. Viime vaaleissa viisi vuotta sitten äänestysprosentti oli surkea 41,1. Nyt ennakkoäänestys sujui aiempaa vilkkaammin, mutta se ei ole mikään tae tulevasta vaali-innosta. Kylmä totuus on, ettei EU innosta suomalaisia vaikuttamaan, vaikka EU vaikuttaa suomalaisiin jo melkein kehdosta hautaan.
Oli äänestysaktiivisuus mikä tahansa, kaikki 13 Suomen paikkaa seuraavaksi viisivuotiskaudeksi täytetään. Ne kansalaiset saavat edustajansa europarlamenttiin, jotka äänestävät. Ne, jotka kuvittelevat esimerkiksi protestoivansa unionia vastaan jäämällä kotiin, saavat huomata, ettei omiin housuihin laskeminen lämmitä kesälläkään. Tällainen protestointi hyödyttää lähinnä kokoomusta, jonka kannatus eurovaaleissa on normaalia korkeampi sekä RKP:tä, jonka ainoa mahdollisuus paikkansa säilyttämiseen on siinä, että muiden puolueiden kannattajat äänestävät laiskasti.
Tämä on klisee, mutta pitää paikkansa nytkin: vaali kuin vaali, vain annetuilla äänillä on merkitystä.
Eurovaalien huonoa äänestysprosenttia on selitetty unionin etäisyydellä. Toisaalta viime syksyn kuntavaaleissakin äänestämässä kävi vain 61,3 prosenttia äänioikeutetuista. Ovatko kunnat siis liian lähellä kuntalaisia?
Parempia selityksiä tarvitaan, mutta on totta, että EU:n ja kotimaisen päätöksenteon välinen yhteys jää usein hämäräksi.
Jos ei muuta syytä löydy äänestämiselle, niin miten olisi tämä: vain 20 vuotta sitten Eurooppa oli jakautunut kahtia toisilleen niin vihamielisiin leireihin, että ne olivat valmiita tuhoamaan toisensa. Nyt nämä samat maat valitsevat yhteisen parlamentin. Siinä on eurooppalaista ideaa kylliksi, että sunnuntaina kannattaa poiketa äänestyspaikalle.