Europarlamentin vaalit ovat käynnistyneet. Ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on takana. Yhden päivän perusteella on ennenaikaista ryhtyä vetämään johtopäätöksiä äänestysaktiivisuudesta. Nyt ovat olleet liikkeellä ne varmat äänestäjät, joille ehdokkaan valinta ei tuota päänvaivaa.
Vasta viime päivinä ovat vaalikampanjatkin pyörähtäneet toden teolla vauhtiin. Puolueet nostavat esille omia ehdokkaitaan, mutta samalla yleisesti korostavat äänestämisen tärkeyttä. Näissäkin vaaleissa vain annetut äänet lasketaan ja europarlamenttiin valitaan 13 edustajaa.
Ennakkoäänestystä kannattaa käyttää hyväkseen, jos vähänkin epäilee, että varsinaisena vaalipäivänä 7. kesäkuuta on muita menoja.
EU-vaaleissa myös puolueella on väliä. Valitut mepit toimivat europarlamentin puolueryhmissä ja edustavat niissä valitsijoidensa ääntä. Europarlamentissakin voi ajaa Suomen etua asiakysymyksissä puoluetaustansa mukaisesti. Kokoomuslaisille tai perussuomalaisilla on monista Suomen ja suomalaisten edusta erilainen käsitys kuin vaikkapa vasemmistoliittolaisilla. Kokoomus esimerkiksi ajaa EU:ssakin samanlaista markkinoiden ehdoilla tehtävää politiikkaa kuin hallituksessa Suomessa.
Jos kansalaisten kiinnostus jää vähäiseksi ja äänestysprosentti laskee alle 40:n, niin siitä on aiempien kokemusten perusteella hyötynyt ennen muuta juuri kokoomus. Edellisissäkin EU-vaaleissa kokoomus sai eduskuntakannatustaan tuntuvasti isomman äänisosuuden.
Viimeiset puolitoista viikkoa ennen vaalisunnuntaita ratkaisevatkin nyt todella paljon, ehkä enemmän kuin monissa aiemmissa vaaleissa. Nyt on valtava haaste saada vielä epäröivät äänestäjät liikkeelle. Vaalirummutuksen pitääkin jatkua äänekkäänä sunnuntai-iltaan saakka, sillä yksikin ääni ratkaisee.
Suomalaisten edustus europarlamentissa uusiutuu. Moni pitkäaikaisia euroedustajia jää pois. Yksi heistä on pitkän ja tuloksekkaan päivätyön europarlamentissa tehnyt Vasemmistoliiton Esko Seppänen, jonka jättämää paikkaa Vasemmistoliitossa on tavoittelemassa edustava ehdokasjoukko. Todella paljon riippuu nyt viime päivien vaalityöstä, kuka heistä Brysselin-koneeseen nousee. Tällainen rehti kilpailutilanne onkin ehkä paras mahdollinen kannustin ehdokkaiden fani- ja tukijoukoille viime hetkien rutistuksessa.
n
Pelottelu ei palvele ketään
Sosiaali- ja terveysministeriön johtava virkamies sai tiistai-illan tv-kommentillaan STTK:n edunvalvontayksikön nokkamiehen älähtämään. STTK:n Markku Salomaan mukaan vakuutusosaston päällikkö Tarmo Pukkilan puheet ovat käsittämättömiä ja myös vastuuttomia. Eläkkeiden rahoitus ei Salomaan mukaan ole uhattuna, kuten Pukkila väittää. Ehkä Pukkila unohti, että muutama kuukausi sitten työmarkkinajärjestöt sopivat eläkemaksun korottamisesta, johon sitoutuivat myös hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeriö.
Löysiä puheita eläkeasioissa kannattaisikin nyt välttää, sillä kyse on vakavista asioista. Pelottelu ei ainakaan palvele ketään. Samanlaista kiistelyä on aiemmin käyty muun muassa siitä, räjähtääkö eläkepommi vai ei. Kun samaa asiaa painotetaan eri tavalla, voi ennakoitu lopputuloskin olla ihan mikä vaan.