Työttömyysennusteet synkkenevät entisestään. Nyt työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että työttömyysaste nousee ensi vuonna jo yli 10 prosentin. Suomi on menettämässä kahden seuraavan vuoden aikana 150 000 työpaikkaa eli enemmän kuin Oulussa on asukkaita.
Ministeriö saattaa edelleen olla ennusteissaan liiankin optimistinen, sillä taantuma on iskenyt Suomeen nyt sen verran kovalla voimalla. Kokemus on osoittanut, että epävarmuus ruokkii kaiken lisäksi itseään. Talouden nopea syöksy vei pelkästään alkuvuonna 49 000 työpaikkaa. Puolessa vuodessa on kadonnut noin 84 000 työpaikkaa. Suoran työttömyyden lisäksi myös lomautettujen määrä on kasvanut nopeasti.
Huolestuttavinta ministeriönkin keräämissä luvuissa on se, että nyt Suomesta on katoamassa yhtä paljon työpaikkoja, mitä nousukauden aikana syntyi. Harvinaisen huolettomasti hallitus kuitenkin edelleen suhtautuu tilanteeseen, vaikka työministeri Tarja Cronberg pitääkin työttömyyden kasvuvauhtia vakavana. Pelkkä huolestuminen ei riitä, vaan nyt tarvittaisiin myös tekoja.
Viennin tyrehtyminen on tosiasia. Siitä kertovat muun muassa Teknologiateollisuuden tuoreet tilastot. Uudet tilaukset ovat alan teollisuudessa suorastaan romahtaneet. Markkinatilanne on alan toimijoiden mukaan poikkeuksellisen vaikea eikä mitään merkkejä kysynnän elpymisestä ole nähtävissä. Teknologiateollisuuden osuus Suomen viennistä on lähes kaksi kolmasosaa.
Talouden taantumaa voi kaiken jo koetun lisäksi pitkittää globaaliksi riesaksi ilmestynyt sikainfluenssa.
Niin pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kuin muutkin ministerit vetoavat kerta toisensa jälkeen siihen, että oikeastaan juuri mitään ei ole enää tehtävissä, koska vienti ei vedä. Suomi on siis kuin ajopuu tai lastu laineilla.
Onko tosiaankin tässä tilanteessa ainoa vaihtoehto, että ministerit nostavat kätensä pystyyn ja ryhtyvät odottamaan pelastajaa jostakin ulkoavaruudesta? Vai olisiko sittenkin mahdollista löytää uusiakin keinoja, joilla jatketaan kotimarkkinoiden elvyttämistä ja ryhdytään hartiavoimin pelastamaan työpaikkoja?
Peliyhtiöt vahvistuvat
Arpajaislain uudistamista selvitellyt työryhmä esittää lopulta aika vähäisiä muutoksia nykykäytäntöön. Se kuitenkin betonoisi kolmen rahapeliyhtiön eli Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Fintoton aseman lakiin. RAY saisi myös oikeuden aloittaa pokerin ja muiden kasinopelien tarjonnan verkossa. Kilpailluilla nettimarkkinoilla on jo nyt iso liuta ulkomaisia peliyhtiöitä, joten RAY tarttuu nopeasti tarjoukseen pitääkseen ainakin osan pelieuroista Suomessa.
Sellainen muutos nykyiseen verrattuna kuitenkin tapahtuu, että Veikkaus menettää hevospelinsä Fintotolle vuoden 2012 alusta. Päätös on hyvä, sillä nykyistä kahden firman rinnakkaista pelikäytäntöä ravipeleissä on aika vaikea perustella. Ruotsissa ainakin nyt ehdotettu uusi malli on toiminut hyvin.