Yleisradion rahoitusta selvittänyt työryhmä ehdotti viime viikolla nykyisen tv-maksun korvaamista julkisen palvelun mediamaksulla. Se perittäisiin kaikilta asuntokunnilta ja tietyn kokoisilta yrityksiltä riippumatta siitä, onko niissä televisiota tai seuraako kukaan mitään sähköistä välinettä.
Kansalaiskeskustelussa työryhmän ehdotus on tyrmätty: keskentekoista raakiletta ei semmoisenaan pidä niellä. Tv-maksunsa nyt tunnollisesti maksaneet tosin hyötyisivät, sillä uuden maksun myötä he saisivat noin 50 euron alennuksen vuodessa nykyiseen tv-maksuun verrattuna.
Nykyinen televisiomaksu ei olekaan teknologian myllerryksessä enää tätä päivää ja vielä vähemmän sitä ovat kyyläävät tv-lupakomissaarit.
Kovin helppo tehtävä ei kuitenkaan ole luoda tv-maksun tilalle järjestelmää, joka kohtelee tasapuolisesti kansalaisia ja jolla samalla turvataan Yleisradion toiminta julkisen palvelun laitoksena, mikä onkin muutoksessa olennaista.
Työryhmä selvitti monia vaihtoehtoja, mutta päätyi asuntokohtaiseen tasamaksuun, koska ”kaikkien kansalaisten voidaan katsoa hyödyntävän julkisen palvelun kokonaistarjontaa tavalla tai toisella”.
Työryhmäkin myönsi, että maksuvelvollisuuden kohdistaminen kaikkiin samansuuruisena ei ota huomioon asuntokuntien erilaisuutta tai maksukykyä. Se ei kuitenkaan pitänyt tätä kohtuuttomana, ”koska se vastaa nykykäytäntöä, jossa televisiomaksu voidaan ottaa huomioon toimeentulotukea myönnettäessä”. Työryhmä haluaa siis siirtää mahdolliset maksuongelmat muiden hoidettavaksi eli toimeentuloluukuille ja lopulta ulosottomiehille.
Käytännössä kyseessä olisi uusi tasavero, joka kohtelisi suhteellisesti ankarammin ennen muuta pienituloisia, tukien varassa eläviä sekä tulottomia.
Köyhää kansaa kyykyttävää mediamaksua ei pidäkään esitetyssä muodossa hyväksyä. Mediamaksu on mahdollista – jos halutaan – muuttaa tuloista riippuvaiseksi. Työryhmäkin arvioi mietinnössään tulojen mukaan progressiivisesti kerättävän maksun vaikutuksia. Se kuitenkin hylkäsi vaihtoehdon lopulta aika heppoisin perustein.
Työryhmä ei myöskään lämmennyt suoralle budjettirahoitukselle, joka olisi oikeudenmukaisin ja käytännössä yksinkertaisin tapa järjestää Ylen rahoitus. Jos luodaan selvät pelisäännöt, niin budjettirahoituksen mahdollisista vaikutuksista Yleisradion riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen tuskin tarvitsee kantaa huolta.
Vasemmisto voitti
Vasemmisto voitti selkeästi Islannissa pidetyt parlamenttivaalit. Yli puolet kansasta äänesti vasemmistoa. Vasemmistoliiton sisarpuolue vihreä vasemmisto keräsi historiallisen korkean 21,5 prosentin kannatuksen. Näin suuri puolueen tai sen edeltäjien kannatus ei ole ollut koskaan.
Sosiaalidemokraattien ja vasemmistovihreiden yhteishallitus lähtee nyt nostamaan maata ylös syvästä talousahdingosta. Helppo uuden hallituksen taival ei ole. Maa on Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n holhouksessa ja talousseikkailuista jäljelle jäivät lähinnä savuavat rauniot. Uusi hallitus lupaa tehdä kaikkensa, jotta korviaan myöten velkaantuneet islantilaiset saisivat pitää esimerkiksi kotinsa. Leikkauslistat ja verojen korotukset tulevat kuitenkin tutuiksi saarimaan kansalaisille lähikuukausina.