Toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä edustavat palkansaajakeskusjärjestöt Akava ja STTK tyrmistyivät Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtajan Lasse Laatusen aloitteesta, jonka mukaan eläköitymisikä tulisi sitoa työntekijän työhistorian pituuteen.
– Tavoitteleeko EK sitä, että nuoret siirtyvät työelämään suoraan peruskoulusta? Laatusen ehdotus ei ainakaan kannusta opiskelemaan. Kuitenkin Suomen menestyminen ja kilpailukyky ovat korkean osaamisen varassa, Akavan edunvalvontayksikön johtaja Markku Lemmetty kommentoi.
– Laatunen iskee nyt täysin harhaan ja vielä väärään aikaan. Laatusen resepti ei nyt toimi, toteaa STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.
Laatunen totesi torstaina Aamulehden haastattelussa, että ”yksi lähtökohta voisi olla 45 vuotta, joka tulee, kun töissä on 18:sta 63:een”.
Laatusen mielestä hänen haastatteluaan on kuitenkin tulkittu hieman väärin.
– Haastattelussa otin kantaa myös siihen, että on oma ongelmansa määritellä, mikä katsotaan työhistoriassa täydeksi työvuodeksi. Nykyisessä lainsäädännössä tietyt poissaolot, kuten lastenhoidon takia tulevat poissaolot, kartuttavat eläkettä tiettyyn rajaan asti. Kaikissa malleissa nämä on katsottava ja pohdittava erikseen, Laatunen toteaa UP-uutispalvelulle.
Hän kuitenkin ihmettelee Akavan ja STTK:n jyrkkää vastustusta.
– Kovasti ihmettelen tätä toimihenkilöjärjestöjen hermostumista, koska kyllä työhistorian pituus on täysin keskeinen, jos koko yhteiskunnassa tavoitellaan työpanosmäärän kasvattamista. Ei voida tuijottaa pelkkiä vanhuuseläkeikiä, vaan pitää ottaa huomioon myös, minkälainen työhistoria on taustalla.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK:ssa suhtaudutaan varovaisen myönteisesti Laatusen aloitteeseen.
– Laatusen esittämää ajatusta, että eläkeiän perusteena käytettäisiin työuran pituutta, ei kannata ehkä suoralta kädeltä tyrmätä. Malli ei kuitenkaan voisi korvata nykyistä joustavaa eläkeikää, vaan se voisi täydentää sitä uutena elementtinä, SAK:n apulaisjohtaja Kaija Kallinen sanoo.
Mutta Laatusen lanseeraama 45 vuoden työura on Kallisen mielestä aivan liian pitkä.
– Nykyajan kiireisessä ja kuluttavassa työelämässä noin pitkä työputki on kerta kaikkiaan mahdoton. Lisäksi on selvää, että nykyajan pätkä- ja vuokratyöläiset eivät pääsisi koskaan eläkkeelle tällä mallilla, Kallinen toteaa.