Palkattomat ylityöt lopetettava
Keskiviikkona kokoontunut Vasemmistoliiton puoluehallitus näkee, että kasvavan työttömyyden aikana työtä on jaettava työttömyyden vähentämiseksi.
– Nyt on vakavasti arvioitava työajan lyhentämistä työttömyyden helpottamiseksi. Ensimmäisenä askeleena on lopetettava palkattomien ylitöiden tekeminen, puoluehallitus lausui antamassaan kannanotossa.
Se vaatii porvarihallitusta haastamaan työmarkkinajärjestöt mukaan työelämän kehittämistalkoisiin ja edellyttää siltä selvitystä siitä, voitaisiinko Suomessa soveltaa saksalaista lyhennetyn työajan mallia.
– Mallissa valtio osallistuu kustannusten korvaamiseen, jos yritys irtisanomisen tai lomauttamisen sijasta pitää työntekijänsä töissä tekemässä lyhennettyä työaikaa. Malliin voitaisiin meillä liittää mahdollisuus työntekijöiden koulutukseen ja ammattitaidon ylläpitämiseen vapautuneella työajalla, puoluehallitus esittää.
Puoluehallitus painottaa myös jo olemassa olevia mahdollisuuksia. Se muistuttaa unohdetusta, laman ajalta olevasta osa-aikalisää koskevasta laista.
– Sitä pitää käyttää tehokkaammin ja kehittää edelleen.
Osa-aikalisä mahdollistaa ansiomenetyksen korvauksen maksamisen työllisyysvaroista työntekijälle, joka siirtyy vapaaehtoisesti kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön. Työnantajan on palkattava näin vapautuvaan työhön yli 55-vuotias pitkäaikaistyötön.
Puoluehallitus arvioi työn jakamisen yhdessä työntekijöiden koulutuksen kanssa parantavan myös työssä jaksamista. Jaksamisongelmat nousivat keskusteluun helmikuussa, kun hallitus yritti nostaa eläkeikää kahdella vuodella. Vasemmistoliitto käsittelee työhyvinvointia tarkemmin vaikuta.org -nettisivustollaan.
Puoluehallitus on huolissaan myös lomautettujen asemasta.
– On kehitettävä määräaikaisia erikoisjärjestelyjä, joiden avulla yritykset ja työvoimaviranomaiset voivat yhdessä käynnistää lomautettujen ammattitaitoa lisäävää koulutusta.
Työttömien ja työttömyysuhan alla olevien työntekijöiden auttamiseksi puoluehallitus vaatii, että työllisyysmäärärahat tulee irrottaa valtion kehysbudjetoinnista ja määrärahojen taso on korotettava vastaamaan kasvavaa työllistämisen tarvetta. (KU)