Suomen sosiaalifoorumin vieras, nuori venezuelalainen kansalaisaktivisti Euler Calzadilla, 27, sanoo, että Venezuelassa odotetaan Yhdysvaltain uudelta presidentiltä Barack Obamalta paljon.
– Venezuelassa ollaan Obaman suhteen optimistisen odottavia. Mutta joka tapauksessa Venezuelassa jatketaan sosialismin rakentamista huolimatta siitä, mitä Yhdysvalloissa siitä ajatellaan.
Venezuelan presidentti Hugo Chávez ja hänen yhdysvaltalainen virkaveljensä Obama paiskasivat kättä 34 Amerikan valtion huippukokouksessa pääsiäisen jälkeisellä viikolla Trinidadin ja Tobagon saarivaltiossa Karibialla.
Chávez on yrittänyt toteuttaa sosialismia 26 miljoonan asukkaan Venezuelassa kymmenisen vuotta. Hän on ollut tähän asti suorasuinen Yhdysvaltain arvostelija. Chávez on jo aiemmin ehtinyt nimittää Obamaa ”tolvanaksi”, kun tämä oli ensin arvostellut Chávezia Latinalaisen Amerikan kehityksen jarruksi.
Nyt Chávez vakuuttaa haluansa olla Obaman ystävä.
Venezuelan ja Yhdysvaltain suhteita on hiertänyt muun muassa se, että Chávezin johdolla Venezuelan öljyvarat on kansallistettu.
Suhteet lientyvät Yhdysvaltoihin?
Maailmalla on arvuuteltu, ehtivätkö Chávez ja Obama jo sopia Amerikan maiden kokouksessa jotain sellaista, josta ei vielä yleisesti tiedetä. Obamahan on jo aloittanut suhteiden liennyttämisen Kuuban kanssa. Samaa on ehkä odotettavissa Venezuelan suhteen.
Todelliset muutokset suhteessa Kuubaan olisivat hyviä merkkejä Venezuelalle. Kuubahan ei osallistunut – vieläkään – tähän Amerikan maiden huippukokoukseen, kun se kommunistimaana suljettiin ulos yhteistyöstä jo 1960-luvulla Yhdysvaltain vaatimuksesta.
Chávezin edellisellä presidenttikaudella 2002 Venezuelassa yritettiin vallankaappausta. Venezuelan viranomaiset syyttivät Yhdysvaltoja vallankaappausyrityksen tukemisesta. Yhdysvallat ilmaisi tukensa vallankaappauksen yrittäjille tapahtumahetkellä, mutta on kiistänyt osallisuutensa tapahtumiin.
Calzadilla sanoo, että Chávez ja Obama ovat saattaneet jo sopia jotain, josta vielä kuullaan. Hän sanoo tuntevansa Chávezin toimintatavat ja uskoo tämän vielä odottelevan Yhdysvalloilta todellisia tekoja.
– Venezuelan hallitus on päättänyt avata uudelleen diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin. Ensin kuitenkin odotellaan minkälaisia muutoksia tapahtuu Yhdysvalloissa, heidän politiikassaan, heidän Etelä-Amerikan-politiikassaan.
Chávez taannut
demokratian
Calzadilla on Venezuelan sosialistinen puolueen (Partido Socialista Unido de Venezuelan) nuorisoliiton jäsen. Hänellä on nuoresta iästään huolimatta paljon tärkeitä tehtäviä.
Hän sanoo toimivansa useiden muiden tehtävien lisäksi kansainvälisen Hands-Off-Venezuela -solidaarisuusjärjestön koordinaattorina. Suomessakin hän on nyt ikään kuin Venezuelan lähettiläänä.
Calzadilla on tavannut henkilökohtaisesti Chávezin monta kertaa ja pitää häntä hyväntahtoisena ja rehellisenä ihmisenä.
– Hänellä on oikein hyviä ajatuksia. Mutta häneen kohdistuu paljon paineita.
Calzadilla kertoo runsain esimerkein siitä, miten hänen maansa porvarillinen oppositio sen omistama media vainoaa Chávezia.
Hän esittelee tuoretta lehtileikettä, jossa maan presidenttiä Chávezia verrataan pilapiirroksessa Saksan 1930–40-luvun diktaattoriin Adolf Hitleriin.
– Olisikohan se korrektia täällä, Calzadilla kysyy ja tarkoittaa Suomea.
Chávez on Calzadillan mielestä joka tapauksessa mies, joka on taannut, että Venezuela on edelleen demokratia.
– Kansa vaatii paljon ja hän yrittää toteuttaa muutoksia rauhallisesti ja demokraattisesti.
– Ilman kansan vaikutusta Cháveziin Venezuelassa olisi puhjennut jo aikaa sitten sisällissota.