Kunnat testaavat määräaikaisten pelisääntöjä
Määräaikaisten työntekijöiden käytöstä sovitut pelisäännöt ovat kovilla. Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa JHL:ssä on huomattu, että kunnat koettelevat laillisuuden rajoja.
– Meillä on jatkuvasti tapauksia, joissa määräaikaisuuden käytöt riitautetaan. Työnantaja ei suostu neuvottelemaan asiasta ennen kuin se saa luonnoksen haastehakemuksesta, JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori kertoo.
Tässä vaiheessa työnantaja huomaa paremmaksi sopia asiasta joko vakinaistamalla yksittäisen henkilön tai maksamalla tälle korvaukset.
– Tämä on systemaattista ja mittavaa. Työnantajat eivät ryhdy toimiin ennen kuin pakon edessä, vaikka tietävät toimivansa laittomasti, Santamäki-Vuori oudoksuu.
Sanktiot riidan
paljastamisesta uutta
Usein riidan osapuolena ollutta työntekijää vaaditaan vaikenemaan sovinnosta ja sen yksityiskohdista, JHL:ssä tiedetään.
– Uusi piirre on, että työntekijälle määrätään sanktiot salassapidon rikkomisesta. Nämä ovat mielestäni jo aika erikoisia toimintatapoja. Tämä ei ainakaan kerro mallikkaasta henkilöstöpolitiikasta, jota työnantajalta pitäisi voida edellyttää, Santamäki-Vuori sanoo.
Hän tähdentää, että määräaikaisten käytöstä ja hyvistä käytännöistä valmistui vastikään Kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja kunta-alan järjestöjen yhteinen muistio.
– Henkilöstösuunnitelmat pitäisi vuosittain laatia yhteistoiminnassa. Niissä kannattaa sopia myös määräaikaisten käytöstä. Kun saataisiin vielä sopimukset muuttumaan todeksi, se olisi hyvä.
Myös määräaikaisia koskevia sääntöjä tulisi JHL:n mukaan parantaa. Kunnalla ei ole vieläkään velvoitetta ottaa määräaikaista vakituiseen työsuhteeseen, jos työsuhde tulee auki.
– Sillä saataisiin suitsittua laittomuuksia, Santamäki-Vuori sanoo.
Viidennes kuntaväestä
määräaikaisia
Viime laman aikana kolmessa vuodessa kuntien henkilöstöstä väheni joka kymmenes. Iso osa vähennyksestä johtui siitä, että kunnat eivät uusineet määräaikaisuuksia.
Kasvun vuosina perusteettomia määräaikaisuuksia saatiin karsittua vakinaistamalla väkeä.
– Nyt on mennyt muutama vuosi niin, että määräaikaisten käyttö on vähentynyt hieman. Taustalla on ennen muuta ollut monien paikkakuntien vaikeus saada henkilöstöä. Suunta on ollut hyvä, vaikkakin vauhti hidas, Santamäki-Vuori vertaa.
Kaksi vuotta sitten kuntien henkilöstöstä määräaikaisia oli 22 prosenttia.
– Mittaluokka ei ole muuttunut. Nyt nähdään, vähentävätkö kunnat talouskriisin takia määräaikaisia. Tätä kyllä rajoittaa se, että määräaikaisia on etenkin sivistys- ja sosiaalitoimessa tehtävissä, jotka on pakko hoitaa.
Tämän vuoksi vähennykset eivät Santamäki-Vuoren mukaan voi olla kovin rajuja.