– Työttömyysturvaa pitää tarkastella pätkätyöntekijöiden tarpeista käsin. Toimiiko turva myös työmarkkinoille tulokkaiden ja silpputyöntekijöiden kannalta oikealla tavalla, JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori muistuttaa.
JHL:ssä ollaan tyytyväisiä, että kaksi sen ajamaa korjausta määräaikaisten ja kausityöntekijöiden asemaan tulevat voimaan kesällä.
– Osassa kuntia koulunkäyntiavustajan työsopimuksessa on sovittu, että työ voi keskeytyä kesäkuukausiksi ja työsuhde jää lepäämään, Santamäki-Vuori kertoo.
Työtehtävät ja palkanmaksu ovat kesäloman ajan jäissä, mutta työsuhde on jatkunut. Niinpä oikeutta työttömyyskorvaukseen ei ole syntynyt.
Koulunkäyntiavustajat ovat siis pudonneet tyhjän päälle, jos kunnalla ei ole ollut osoittaa heille kesäkuukausiksi muita töitä.
Kesäkuun alusta laki muuttuu siten, että koulunkäyntiavustajat voivat hakea työttömyyspäivärahaa kesäajalta. Heidät rinnastetaan lomautettuihin.
– Ensisijainen tavoite on saada koulunkäyntiavustajille kesäksi muita töitä, Santamäki-Vuori painottaa.
Toinen parannus koskee puisto- ja ympäristöalan työntekijöitä. Töitä on riittänyt tavallisesti 6–7 kuukaudeksi. Työttömyyskorvauksesta päätettäessä vajaan vuoden ansio on jaettu 12 kuukaudelle. Työttömyysturva lasketaan vastedes samoin säännöin kuin muillakin.
– Olen tyytyväinen, että tämänkin hallituksen aikana tällaiset uudistukset näyttävät toteutuvan, JHL:n puheenjohtaja toteaa. (UP)