Työnteko saadaan palkitsevaksi ja kiinnostavaksi karsimalla kovalla kädellä työpaikkakiusaamista ja joustavoittamalla työntekoa, linjataan työ- ja elinkeinoministeriön Hyvän työn manifestissa.
Yhdeksi keinoksi esitetään valtakunnallista tietopankkia työpaikkakiusaamisesta.
Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) muistutti tiistaina, että työpaikan hyvistä käytännöistä on vastaava tietopankki olemassa. Tapausten keruu auttaisi hänen mukaansa tunnistamaan paremmin työpaikat, joissa on riski työpaikkakiusaamisesta.
– Meidän ei kannata olla ylpeitä siitä, että Suomi on pudonnut toiseksi Puolan jälkeen henkisessä työpaikkakiusamaisessa, työministeri muistutti.
Työministerin tilamaa manifesti on jalostettu internetissä kerätyistä ajatuksista ja ideoista. Nettiin kirjautui kaikkiaan noin 350 000 kävijää. Ajatushautomo Demos Helsingin kokoamassa julistuksessa esitetään kymmenen toimenpidettä paremman työn takaamiseksi. Peräti kolme niistä tähtää työpaikkakiusaamisen vähentämiseen.
Tukea ”yhteis-
kunnallisille yrityksille”
Hyvien pyrkimysten ohella manifestista löytyy muutama konkreettinen esitys. Cronberg mainitsi erityisesti satsaukset sosiaalisiin yrityksiin. Niiden sääntöjä ollaan helpottamassa.
Sosiaalisessa yrityksessä tietty osuus henkilöstöstä pitää olla työkyvyltään vajaita ja yrityksen pitää pyrkiä voiton tuottamiseen. Ministeri toivoi, että tukea voisi vastaisuudessa antaa myös voittoa tuottamattomalle yritykselle, joka hoitaa yhteiskunnallisesti tärkeää palvelua, esimerkiksi ruokapalvelua vähävaraisille.
Henkilöstötilinpäätös
työpaikoilta
Normaalit yritykset eivät ilahtune manifestin suosituksesta laatia jokaiselle työpaikalle henkilöstö- ja ympäristötilinpäätös. Lakisääteiset henkilöstö- ja tasa-arvosuunnitelmatkin tuntuvat olevan monelle ylivoimaisia.
– Porkkanoita tarvitaan, mutta muotoa pitää miettiä. Hyvien työpaikkojen palkitseminen ei näytä riittävän. Myös sanktioita voidaan harkita, Cronberg sanoi.
Työministeri myönsi, että manifestin vaatimukset vastaavat paremmin kasvun vuosien tilannetta. Hän patisti kuitenkin tekemään muutokset työpaikoilla nyt, sillä työvoimapulan aikana käytäntöjä on vaikeampi muuttaa.