Viikonvaihteessa keskustellaan ja verkostoidutaan
Lauantaina alkava, järjestyksessään kahdeksas Suomen sosiaalifoorumi keskittyy paljolti työelämän asioihin. Ammattijärjestöt on saatu mukaan vahvalla panoksella kaksipäiväiseen tapahtumaan Helsinkiin noin 70 muun kansalaisjärjestöjen rinnalle.
– Ay-liikkeen mukaantulo on piristävää. Tähänkin prosessiin tarvitaan uusia toimijoita ja sitä kautta uusiutumista, sosiaalifoorumin tiedottaja Ari Sandar sanoo.
– Sosiaalifoorumissa ihmiset tyypillisesti verkostoituvat. Siksi ammattiyhdistysliikkeen läsnäolokin varmasti näkyy monessa lähivuosina.
Säällisen työn puolesta
Mukana järjestämässä tilaisuuksia on muiden muassa Rakennusliiton, metalliliiton, elintarvikeliiton ja merimiesunionin väkeä.
– Sosiaalifoorumi on vastaisku talouden vallalle, Rakennusliiton kansainvälisten asioiden sihteeri Nina Kreutzman sanoo ja rinnastaa sosiaalifoorumit talousfoorumeihin, joissa huolehditaan talouden kasvusta.
– Kun suurin osa ihmisistä on palkansaajia, täytyy jonkun huolehtia heidän oikeuksistaan ja mahdollisuudesta sosiaaliseen hyvinvointiin. Täytyy olla oikeus säälliseen toimeentuloon, jotta voi asua ja kasvattaa perhettä. Nämä asiat kuuluvat ilman muuta sosiaalifoorumin piiriin.
Rakennusliitto keskustelee sosiaalifoorumissa erityisesti EU:n vaikutuksista työelämään.
– Euroopan unioni on tuonut ihmisille oikeuksia, mutta ihmisten ja palveluiden liikkuvuus tuo myös selkeitä ongelmia, joita haluamme nostaa keskusteluun, Kreutzman sanoo ja luettelee:
– Markkinavoimien lobbarit ovat vahvoja, uusien EU-maiden ammattiyhdistysliike on heikko, työnantajat pitäisi saada noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä.
Ulkomailta tuleva palkkadumppaus vaikuttaa meilläkin.
– Yrityksiä menee konkurssiin ja veronmaksajia jää työttömäksi, kun ulkomaista työvoimaa välittävät firmat saavat kilpailuetua, koska eivät maksa sosiaalimaksuja ja veroja, Kreutzman toteaa.
Kulttuuria ja rauhaa
Sosiaalifoorumin teemoja työelämän lisäksi ovat talous ja finanssikriisi sekä koulutus, kulttuuri ja taide. Myös rauha ja ihmisoikeudet, sekä ympäristö ovat keskeisessä osassa tämän vuoden seminaareissa, paneeleissa ja tapaamisissa.
Sosiaalifoorumi on kutsunut vieraita Intiasta, Venezuelasta ja Etiopiasta. Lisäksi järjestöillä on omia kansainvälisiä vieraita. Kävijöitä tapahtumiin työväenopisto Arbikselle odotetaan yli kaksi tuhatta.