Vasemmistoliitto avasi näyttävästi Euroopan unionin parlamenttivaalikampanjansa Tampereella. Päivän mittaisen Kansalaisten Eurooppa -seminaarin lisäksi vasemmistoliiton aktivistit tapasivat eurovaaliehdokkaittensa kera kansalaisia Tampereen keskustan kävelykadulla lauantaina.
Vasemmistoliiton tavoitteena on vähintään yhden edustajan saaminen seuraavaksi viisivuotiskaudeksi europarlamenttiin. Nyt siellä istuu yksi vasemmistoliiton edustaja, Esko Seppänen. Hänen työtään jatkamaan Vasemmistoliitto on jo asettanut 17 ehdokasta. Loput kolme nimitetään lähiaikoina.
Puoluesihteeri Sirpa Puhakka kertoo, että työn ja toimeentulon sekä luonnon ja ihmisen parempaa Eurooppaa tavoittelevan Vasemmistoliiton eurovaalikampanjaan käytetään kaikkiaan 350 000 euroa. Koko laajuudessaan kampanja pyörii 7. toukokuuta lähtien, jolloin aloitetaan myös mainostaminen medioissa.
Seminaarin avannut Vasemmistonaisten puhenainen kansanedustaja Minna Sirnö sanoi, että Vasemmistoliiton mielestä EU:ta on kehitettävä kansainväliseksi ja konfliktien syntyä vahvasti ennaltaehkäiseväksi rauhanliikkeeksi.
– Me vaadimme, että EU ja sen jäsenmaiden hallitukset suhtautuvat muuhun maailmaan tasavertaisena kumppanina. Vain silloin on mahdollinen maailma, jossa voimme sanoa ”missä EU, siellä rauha”.
Eurovaaliehdokkaana olevan Sirnön mukaan perinteinen pohjoismainen hyvinvointivaltiomallimme on monistettava eurooppalaisen vasemmiston voimin sekä eurooppalaiselle että globaalille tasolle.
Saksassa eroon
ydinvoimasta
Euroopan vasemmiston tulevaisuuden haasteista seminaarissa puhui Saksan vasemmiston (Die Linke) edustaja Martina Michels.
Michels korosti puheessaan Euroopan vasemmiston yhteisiä tavoitteita EU:n kehittämiseksi. Hänen mukaansa Saksan vasemmiston toiminnassa ekologisissa ympäristön- ja luonnon suojelutavoitteissa pidetään mukana koko ajan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoitteet.
– Haluamme sosiaalisen ja ekologisen unionin.
Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Pentti Tiusanen tiedusteli Michelsiltä, minkälaiset energiapoliittiset tavoitteet Saksan vasemmistolla on.
Michels vastasi, että Saksassa halutaan eroon koko ydinenergiakeskeisestä taloudesta.
– Haluamme muuttaa energiajärjestelmämme pois perinteisistä fossiilisista polttoaineista ja ydinenergian tuotannosta.
Michels esitteli puolueensa radikaalin ajatuksen koko keskitetyn energiatalouden purkamisesta. Uudistuksella tähdätään hajautettuun kunnalliseen energiantuotantoon, jossa uudistuvat luonnonvarat ovat keskeisellä sijalla.
Vasemmisto etenee
pohjoismaissa
Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki analysoi seminaaripuheessaan Pohjolan vihreän vasemmiston haasteita.
Arhinmäki totesi, että vasemmistolla menee lujaa monessa Euroopan maassa.
– Hollannissa sisarpuolueemme vaalikannatus on yli 16 prosenttia. Saksassa vasemmisto on tullut ryminällä valtakunnalliselle puoluekartalle. Myös pohjoismaissa vasemmisto etenee.
Arhinmäki kertoi, että Islannissa ja Norjassa vasemmistopuolue on hallituksessa. Molemmissa maissa vasemmiston edustaja on valtiovarainministerinä.
– Norjan vasemmistohallitus on tehnyt finanssikriisissä toisenlaista politiikkaa kuin Suomen porvarihallitus. Norjassa lähdettiin vahvaan vihreään elvyttämiseen ja hallituksen kannatus on nousussa.
– Tanskassa sisarpuolueemme yli kaksinkertaisti kannatuksensa viime parlamenttivaaleissa kuudesta prosentista 13 prosenttiin. Uusimmat mielipidetiedustelut ovat näyttäneet tälle sosialistiselle kansanpuolueelle jopa yli 20 prosentin kannatusta.
Arhinmäen mukaan suomalainen vasemmisto tarvitsee pohjoismaisia ja eurooppalaisia yhteyksiä.
– Vasemmisto ei saa käpertyä vain oman maahansa.
Euroopassa vasemmistovihreillä on Arhinmäen mukaan hyvät mahdollisuudet uudistuspolitiikan tekoon. Tähän joukkoon Arhinmäki lukee Vasemmistoliiton – vallankin kun Suomen vihreä puolue on Euroopan oikeistolaisin.