Hallitus julkisti torstaina ensimmäisen Venäjä-ohjelman. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä uusi ohjelma vahvistaa Suomen asemaa Venäjä-asiantuntijana ja tiivistää Suomen ja Venäjän yhteistyötä.
– Tämä on uutuus. Vastaavaa ei ole ollut millään aikaisemmalla hallituksella, eikä millään muulla EU-maalla, Stubb suitsutti.
Stubbin mukaan raportti on kokonaisvaltainen katsaus Suomen ja Venäjän yhteistyöstä.
Ulkoministeri korostaa, että ohjelma on ”eteenpäin suuntaava toiminnallinen kokonaisuus”, josta välittyvät Suomen ajantasainen arvio Venäjän nykyisestä kehityksestä samoin kuin EU:n ja Venäjän sekä Suomen ja Venäjän välisten suhteiden yleiskuva ja Suomen tavoitteet.
Ohjelman painopisteet ovat Suomen Venäjä-politiikka, Venäjä-osaaminen ja Venäjä-politiikan koordinaatio.
Tarkoituksena oli myös osoittaa muille EU-maille, että suomalaiset ovat Venäjän asiantuntijoita myös oikeassa elämässä, eikä vain juhlapuheiden tasolla.
– Keisarilla pitää olla vaatteet, ja nyt ne vaatteet on lyöty pöytään, Stubb lausui.
”Suurvaltapoliittiset
kysymykset syrjään”
Suomen johtaviin Venäjä-asiantuntijoihin kuuluva Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen pitää hallituksen Venäjä-ohjelmaa liian ympäripyöreänä. Kaikkein suurimmat ja vaikeimmat kysymykset on sivuutettu.
– Raportin Venäjä-analyysistä puuttuvat isot kysymykset. Siinä ei pohdita suurvaltapoliittisia tai sotilasliittoihin liittyviä kysymyksiä lainkaan, Kivinen toteaa.
Hän huomauttaa, että raportissa ei myöskään kunnolla käsitellä Venäjän ja Euroopan unionin yhteistyön ongelmia.
– Vaikka Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat kunnossa, Euroopan unioni ja Venäjä eivät hyvästä tahdosta huolimatta oikein tahdo löytää yhteistä horisonttia. Tätäkään asiaa ei tässä ohjelmassa ole osattu käsitellä.
Kivisen mielestä raportissa Suomelle ei ole määritelty itsenäisen toimijan roolia suhteessa EU:n poliittisiin linjauksiin.
– Suurvaltapoliittisissa kysymyksissä ja EU–Venäjä-kysymyksissä Suomi on edelleen muiden vietävänä.
Vierailu kertoo
hyvistä suhteista
Kivinen pitää kuitenkin periaatteessa hyvänä asiana, että hallitus laati Venäjä-ohjelman.
– On tietenkin myönteistä, että tällainen on tehty. Tämän tarkoituksena on vahvistaa Suomen asemaa Venäjä-toimijana, Kivinen sanoo.
Venäjän presidentti Dmitri Medvedev tekee valtiovierailun Suomeen alkuviikosta. Kivinen odottaa vierailusta rutiinisuoritusta. Kuten perinteisesti kaikkien virallisten valtiovierailujen, tämänkin vierailun päätarkoituksena on osoittaa, että kahden maan diplomaattiset välit toimivat.
– Tällä vierailulla osoitetaan, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat hyvällä tolalla. Jos vierailulla saavutetaan jotain konkreettista tämän lisäksi, niin sitä voi pitää jo saavutuksena, Kivinen analysoi.
n
Suunta Venäjä-suhteille
Valtioneuvosto hyväksyi kautta aikojen ensimmäisen Suomen Venäjä-toimintaohjelman.
Venäjä-toimintaohjelma luo suuntaviivat hallituksen Venäjä-suhteille.
Toimintaohjelmasta välittyy Suomen ajantasainen arvio Venäjän nykyisestä kehityksestä. Samalla se antaa yleiskuvan EU:n ja Venäjän sekä Suomen ja Venäjän välisten suhteista ja Suomen tavoitteet.
Toimintaohjelman painopisteet ovat: 1) Suomen Venäjä-politiikka, 2) Venäjä-osaaminen ja 3) Venäjä-politiikan koordinaatio.
Hallitus arvioi säännöllisesti Venäjä-toimintaohjelmaa ja sen toteutumista. Toimintaohjelmaa päivitetään tarvittaessa.
Ohjelman toimeenpanoa tukee pääministerin johtama Venäjä-foorumi. Foorumiin kutsutaan aiheen mukaan muun muassa valtionhallinnon, elinkeinoelämän, tutkimuksen ja koulutuksen, maakuntien sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. (KU)