Europarlamentin vaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Vaalipäivä on ohi jo kahden kuukauden päästä. Toistaiseksi eurovaalit eivät ole herättäneet kovinkaan paljon mielenkiintoa varsinaisesta intohimosta puhumattakaan.
Lähes kaikilla puolueilla on ollut ongelmia löytää edustavaa ehdokaslistaa. Eurotietäjät ovat ilmeisesti piiloutuneet jonnekin, koska samoista tunnetuista julkisuuden ihmisistä ovat kilpailleet useammatkin puolueet. Nyt eletään joka tapauksessa sellaista vaihetta, että vaalitaistelu alkaa vähitellen näkyä niin toreilla ja turuilla kuin myös tiedotusvälineissä.
Europarlamentin paikoista on tällä kertaa aiempaa kovempi kisa, kun meppejä valitaan yksi vähemmän kuin edelliskerroilla. Edustavalla listalla onkin siksi merkitystä, sillä EU-vaaleissa – tahdoimme tai emme – henkilön osuus noussee viiteryhmää merkittävämmäksi.
Kun samoja ihmisiä houkuttelee kolme tai neljäkin eri puoluetta, niin väkisinkin joutuu kysymään, erovavatko näiden puolueiden vaaliteemat oikeasti toistaan? Vai eikö sillä ole mitään merkitystä?
Viime vuosina vaalit ovat henkilöityneet. Vaaliohjelmien merkitys äänestyskäyttäytymisen on vähentynyt. Mainostoimistot ohjaavat nyt mielikuvia, jotka eivät välttämättä kerro koko totuutta siitä, mitä itse puoluepaketin sisältä löytyy.
Europarlamentissa ei päätetä oman kunnan rajoista, opettajien lomautuksista tai vanhustenhuollosta. Niissä ei myöskään äänestetä tulevasta pääministeristä. Ihmisten mielissä nämäkin asiat kuitenkin ovat äänestyspäätöstä tehtäessä.
Kesäkuun alun vaalien menestyksellä on vaikutusta ainakin välillisesti kotimaan politiikkaan ja puolueiden kannatuskehitykseen. Puolueiden täytyykin menestyä eurovaaleissa. Siksi mukana on esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja, vaikka hän ei oikeasti haluaisikaan ryhtyä Brysselin koneen vakioasiakkaaksi.
Talouskriisikin heijastuu väistämättä eurovaalien kampanjointiin. Kampanjan aikana onkin hyvä esittää kaikille ehdokkaille omantunnon kysymys siitä, tehdäänkö politiikkaa talouden vai ihmisten ehdoilla. Rehellinen vastaus kertoo paljon ehdokkaasta ja tämän edustamasta puolueesta.
Hallituksen EU-selonteossa tätä asiaa ei isommin pohdita, mikä osaltaan kertoo siitä, miten kaukana hallitus elää tavallisten suomalaisten arjen todellisuudesta. Itse EU:kin on tienhaarassa. Sen on valittava joko ihmisten tai rahan Eurooppa. Ihmisten Euroopan toteutumiseen tarvitaan perusteellisia muutoksia talouden rakenteissa, tuloerojen ja palkkasyrjinnän poistamista sekä työtä rasismia ja muukalaisvihaa vastaan.