Hannu Ahonen on ikänsä ollut tekemisissä liikunnan ja urheilun kanssa.
Aktiiviurheilija hän ei poikavuosiensa jälkeen ole ollut, mutta on harrastanut liikuntaa ikämiesjalkapallon ja sulkapallon parissa sekä pyöräillen sulan maan aikana työmatkat.
Varsinaisesti hän on kuitenkin urheilun järjestöihminen. Valmentaja, joukkueenjohtaja, seurajohtaja.
– Kun kerroin parille kaverille harkitsevani pyrkimistä TUL:n piirin toiminnanjohtajaksi olivat kommenttinsa rohkaisevia. Se oli viimeinen tikki päätökselleni. He yllyttivät hakemaan, koska olin heidän mielestään oikea mies urheilun järjestötyöhön. He perustelivat näkemystään juuri järjestötaustallani.
Ahonen myöntää saaneensa lisäpotkua siitäkin, että oli alkanut olla vähän leipääntynyt työhönsä Ajoneuvohallintokeskuksessa.
– Enkä ole päivääkään katunut, vakuuttaa Ahonen kahden kuukauden työkokemuksen jälkeen.
Rivakka
alku
Ei ole Ahonen katunut, vaikka uuden työuran startti osuikin lievästi sanoen työntäyteiseen ajanjaksoon.
Ensimmäisen työviikkonsa päätösviikonloppuna piiri vastasi valtakunnallisen Joy Games -nuorisotapahtuman järjestelyistä. Tapahtuma päätti neljä vuotta TUL:n eri piireissä kiertäneen tapahtumaketjun ja lisäksi sen yhteydessä oli yksi piirin päätapahtumista, 90-vuotisjuhlanäytös.
Uuden työntekijän ensimmäisten viikkojen työtunneista vei leijonanosan piirikokouksen valmistelu. Toimintakertomukset piti tehdä, tilit selvittää. Toimintasuunnitelman laatiminen kuuluu myös piiritoimikunnassa esittelijänä toimivan toiminnanjohtajan tehtäviin.
– 167 seuran piirin tulevien tehtävien kartoittaminen ei onnistu ensikertalaiselta käden käänteessä.
– Paperityön ja hallinnointiin liittyvän puurtamisen paljous yllätti,
tunnustaa Ahonen.
Kesälläkö vasta
”oikeisiin” töihin?
– Kokousrutiineihin ja kaikenlaisiin teknisiin töihin on mennyt yllättävän paljon aikaa, eikä valmista oikein alla tulla.
– Välillä on tuntunut siltä, että taitaa tulla kesä ennen kuin minä pääsen siihen työhön, jota tekemään minut tänne Maamerkkiin on palkattu.
Seura- ja jaostotoiminnan kehittäminen, yhteistyö lajitoiminnassa, nuorisotoiminnan vauhdittaminen, jäsenyhteyksien kuntoon saattaminen… tehtäväluettelolla ei tunnu olevan loppua.
Kaikkein päällimmäiseksi Hannu Ahonen työntää työlistallaan kuitenkin liittojuhlat. Tampereella kesäkuussa järjestettävät 11. liittojuhlat on vuoden ehdoton päätapahtuma Suur-Helsingin piirissäkin.
– Piirimme osanottotavoite Tampereen tapahtumaan on haastava. Lähtijöitä tulisi piirin alueelta olla vähintään 2 000.
Kari Uotilan johtamassa piirihallituksessa on päätetty käynnistää yhteisvoimin yhteydenottokierros piirin aktiiviseuroihin, jotta osanottotavoitteen toteutuminen saadaan varmistettua.
Toimintasuunnitelman mukaan piirin keskeinen tehtävä on tukea seuroja tarjoamaan ja kehittämään TUL:n periaatteisiin nojautuvaa monipuolista ja hinnaltaan kohtuullista liikuntaa. Toimintaa kuvaavia avainsanoja ovat tasa-arvo, kestävä kehitys, monikulttuurisuus, kasvatuksellisuus ja yhteisöllisyys.
Yhteydet
kuntoon
Tältä perustalta lähtevää toimintaansa piiri toteuttaa organisoimalla ja koordinoimalla seurojen välistä yhteistoimintaa, tiedottamalla sekä järjestämällä kilpailuja, koulutusta, palveluja ja tukitoimintoja.
Käynnistetyt toimenpiteet runsaan liittojuhlaosanoton takaamiseksi edesauttavat piirin tehtävistä suoriutumista, koska yhteydenottokierros on oiva mahdollisuus saattaa samalla piirin puutteellinen jäsenrekisteri kuntoon.
– Rekisterin päivittäminen auttaa kummasti siinä, että piirin viestit menevät perille ja oikeaan osoitteeseen, sanoo Ahonen.
– Täytyy myöntää, että yllätyin siitä, että seurojen ja seurojen eri jaostojen ja piirin luottamustehtävissä toimivien yhteystiedoissa on niin paljon puutteita.
– No, nyt tämä puute tulee korjattua. Pyrimme saamaan myös seurojen sähköpostiosoitteet ajantasalle. Läheskään kaikilla seuroilla ei ole omia kotisivuja. Järjestämme viimeistään ensi syksynä koulutusta niiden perustamiseen.
n
Hannu Ahonen
Syntynyt 1954 Hyrynsalmella Kainuussa. Pelaili jalkapalloa kaverien kanssa ja soitti trumpettia Hyryn Torvipojat -kokoonpanossa.
16-vuotiaana Kajaaniin lukioon. Jalkapallon rinnalle tuli harrastuksiin judo. Trumpetinsoitto jäi ”olosuhdesyistä”.
1975 kirjoitti ylioppilaaksi, jonka jälkeen sekalaisia opintoja.
1978 Vantaalle ja 1992 saakka työskenteli valokuvaamossa.
1992 joutui yhdeksi laman uhreista eli työttömäksi.
1999 valmistui yo-merkonomiksi ja palasi valokuvausalalle. Ohessa käännöstöitä ja opiskelua ammattikorkeakoulussa.
2002 Ajoneuvohallintokeskukseen (AKE). Ensin palveluesimiehen tehtävissä, sittemmin tarkastajana ajoneuvoveroyksikössä.
2004 valmistui ammattikorkeakoulun kansainvälisen kaupan linjalta.
2.2.2009 Aloitti TUL:n Suur-Helsingin piirin toiminnanjohtajan tehtävissä.