Ihalainen haluaisi vientialojen sopimukset ennen kesää
Hallitus ja työmarkkinajärjestöt korostivat tapaamisessaan tiistaina palkkamaltin merkitystä käynnistyneellä työmarkkinakierroksella.
– Globaalia talouskriisiä emme voi ratkaista, mutta palkkaratkaisut ovat suomalaisten omissa käsissä, totesi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.
Pääministeri korosti palkkakierroksella olevan suuri merkitys sille, kuinka kilpailukykyisenä Suomi pääsee mukaan taantumaan jälkeen käynnistyvään nousuun.
Hallitusryhmien vetäjien ja työmarkkinajärjestöjen johtajien tapaamisessa kuultiin tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan (tukuseto) laskelmia erilaisten palkkaratkaisujen vaikutuksista talouteen ja työllisyyteen. Toisena aiheena oli käynnistyneen työmarkkinakierroksen tilanne.
Tosiasiana pidettiin sitä, että teknologiateollisuudessa ja rahoitusalalla jo alkanut neuvottelukierros viedään läpi liittokohtaisena.
Tämän myönsi realiteetiksi myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen. Vaikka maa ja taloustilanne suorastaan huutaisi keskitettyä ja hallittua työmarkkinaratkaisua vielä ennen kesää, siihen ei ole edellytyksiä, totesi Ihalainen.
Sopimukset koko
vientiteollisuuteen
Teknologiateollisuudessa tavoitellaan sopimuksia toukokuun kuluessa. Ihalaisen mielestä olisi uskottavuudelle hyväksi, jos ennen kesää saataisiin aikaan laajempi, koko vientiteollisuutta koskeva sopimusrypäs. Siihen kuuluisi Ihalaisen kaavailuissa teknologiateollisuuden lisäksi paperiteollisuus, mekaaninen metsäteollisuus sekä mahdollisesti vielä kemianteollisuus.
Pääministeri Vanhanen piti teknologiateollisuuden neuvotteluja tärkeänä suunnannäyttäjänä muille sopimuksille. Hallitus ei hänen mukaansa ole sulkenut pois mahdollisuutta tukea maltillisia palkkaratkaisuja jonkinlaisella veroratkaisulla. Hän kuitenkin myönsi, että viime kuukausien talouskehitys on syönyt liikkumavaraa tuloverojen kevennyksiltä.
Ostovoima palkan-
korotusten varassa
SAK:n Ihalainen katsoi, ettei hallituksella ole edellytyksiä veronkevennyksiin ja liikkumavara on hänen mukaansa hyvin rajallinen myös tulevina vuosina.
Ostovoiman kehitys jää Ihalaisen mukaan kokonaan palkkaratkaisujen varaan ja hän ei usko, että kierros käydään ilman palkankorotuksia. Suuriin palkankorotuksiin ei taloustilanteen vuoksi hänkään usko.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Leif Fagernäsin mukaan tässä tilanteessa ei ole mahdollisuuksia palkankorotuksiin. Hän toivoi, ettei neuvottelukierroksen aikana kuulla palkkakilpailua henkiviä puheenvuoroja.
Vastuu työllisyydestä on Fagernäsin mukaan nyt tärkeämpää kuin palkankorotukset ja työssä olevien ostovoiman kasvattaminen, Fagernäs vetosi.
Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen seuraava tapaaminen järjestetään toukokuussa.