Kati Tyystjärvi Vantaan suostumisesta liitosselvitykseen
Vantaan kaupunginvaltuusto vastasi maanantai-illan kokouksessaan myönteisesti Helsingin esitykseen selvityksen laatimisesta kaupunkien yhdistämisen eduista ja haitoista, mutta asetti mukaan lähdölleen ehtoja.
Äänin 37–30 asian päättänyt valtuusto edellyttää, että Helsingin seudun seutuhallinnosta tehdään samanaikaisesti laajempi selvitys. Selvitysten tekemisestä valtuusto päättää kesäkuun kokouksessaan saatuaan käsiteltäväkseen muun muassa täsmällisen toimeksiannon.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmästä Jussi Saramo kannatti selvityksen tekemistä, muu ryhmä vastusti sitä.
– Tämän päätöksen kanssa on nyt elettävä. Me pyrimme nyt siihen, että selvityksessä otetaan huomioon ryhmämme valtuustokauden alussa tekemä aloite seutuhallinnon demokraattisesta järjestämisestä.
Vasemmistoliiton valtuutetut Kati Tyystjärvi ja Eero Väätäinen pelkäävät, että nyt tehty päätös voi todellisuudessa jopa haitata ryhmän tavoitteen mukaista kehitystä seudun tulevaisuuden suunnittelussa.
– Minun pelkoni on nyt se, että liitosselvityksen tekeminen ei todellakaan edistä seudullista yhteistyötä. Se toimii pikemminkin päinvastoin, sanoo Tyystjärvi. Tyystjärvi sanoo vastustavansa selvitystyötä, koska epätoivottavan kehityssuunnan selvittäminen on hänestä turhaa työtä.
Tyystjärvi arvioi liitosselvitystyön pahimmassa tapauksessa lamauttavan pääkaupunkiseudulla viime vuosina harjoitetun yhteistoiminnan pitkäksi aikaa. Hänestä on itse asiassa näin jo osittain tapahtunutkin. Tästä on osoitus siilipuolustusasemat ottaneen Espoon jyrkkä irtautuminen Helsingin hegemoniapyrkimyksistä.
”Oikeiston
valtapolitiikkaa”
– Selvitystyöhön lähdettiin enemmistön päätöksellä, mutta nyt ei saa haudata sitä, että kuntien yhdistämisissä kyse on laajemmasta demokratianäkökulmasta, korostaa puolestaan Väätäinen. Hän muistuttaa, että demokratia on jo nyt etäällä Helsingin ja Vantaan kokoisissa kaupungeissa.
Tyystjärvi ja Väätäinen tähdentävät Vantaan ”kautta aikain” jatkunutta pyrkimystä seudulliseen yhteistyöhön. Muun muassa YTV on syntynyt seudullisen yhteistyön tarpeesta.
– Tänään ovat seudullisen yhteistyön rakenteet ja päätöksentekoelimet karanneet demokratiasta niin paljon, että me haluamme seudulliselle työlle paremmat, kansalaisten kannalta demokraattisemmat raamit.
– Jos vähänkään haetaan jotain demokratian kohentamiseksi pääkaupunkiseudulla, niin sitä pitää hakea juuri ylikunnallisiin rakenteisiin.
Tyystjärvi muotoilee Helsinki-Vantaa liitoksen olevan pelkkää Helsingin oikeiston valtapolitiikkaa.
– Vantaa on edelleen pääkaupunkiseudun punaisin kunta ja Helsingin oikeisto haluaa kampittaa sen.
Mieluummin
palasiksi
Väätäinen on harmissaan siitä, ettei ole syntynyt kunnon keskustelua hänen avauksestaan autonomisiin pienkuntiin jakautuvasta aluekunnasta. Sitä ei ole syntynyt, kun kaikki ajattelevat vain tuon ja tuon kunnan yhdistämistä.
– Miksi taas puhutaan yhdistämisestä, kun pitäisi mieluummin pohtia, miten palastellaan ja tehdään kokonaan uusi kokonaisuus. Mietittäisiin kuntien yhteenliittymisen sijasta koko pääkaupunkiseudun tai vaikka laajemmankin alueen paloittelemista 40 000-50 000 asukkaan palvelualueisiin.
Omaksi kotikunnakseen Väätäinen rajaisi alueen Länsimäki-Rajakylä-Mellunmäki-Mellunkylä-Vesala-Kontula-Västersundom-Östersundom. Tämä kokonaisuus olisi asukasmäärältään sopivan kokoinen ja sen asukkailla olisi kasassa järkevällä tavalla niin omat perusterveydenhuoltopalvelut kuin päivähoito- ja koulupalvelutkin.
Isompi tulee
sanelemaan
Tyystjärvi sanoo valistuneeksi arvauksekseen sen, että selvitystyö Helsingin ja Vantaan liittymisestä yhdeksi kunnaksi tulee käytännössä olemaan isomman osapuolen sanelupolitiikkaa.
– Tässä taitaa nyt käydä niin, että isompi määrää kuka sen selvityksen tekee ja minkälaisia ehtoja sille asetetaan. Vantaalaiset tuskin pääsevät näihin asioihin vaikuttamaan, hyvä jos keskustelemaan.
– Ongelmahan syntyy nyt siitä, miten selvitys tehdään. Minulla on se käsitys, että Helsingin kaupunginjohtaja Pajunen on sellaisen jo tehnyt.
– Tarpeettomien selvitysten tekeminen tilanteessa, jossa Vantaan toimialat esittävät kaupunginhallitukselle säästöjä tuhannen euron tarkkuudella, on vastuutonta yhteisten asioitten hoitamista ja yhteisten rahojen käyttämistä, katsoo Tyystjärvi.
Valtapuolueita ei näytä kiinnostavan se, että liitosselvityksellä on jokin hintalappu. Hyvin tehtynä selvitys maksaa satoja tuhansia euroja, ja jos ei maksa, on syytä epäillä koko selvityksen tasoa ja laatua.
Väätäinen raportoi
Facebookissa ”livenä”
Eero Väätäinen toteutti Vantaan kaupunginvaltuuston kokouksessa avauksen uudenlaisen lähidemokratian toteuttamisessa.
Hän kirjoitti kokouksen aikana jokaisesta puheenvuorosta lyhyen pätkän ”livenä” facebookiin, jota hänen mukaansa seurasi koko ajan, yli puoleenyöhön jatkuneen kokouksen loppuun saakka parikymmentä ihmistä. Facebookin välityksellä toimi vastavuoroisuus, kun ihmiset kommentoivat Väätäisen viestejä välittömästi.