Työssä viihtyminen selittää vahvimmin heti terveydentilan sekä fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin jälkeen suomalaisnaisen kokemusta omasta elinvoimastaan. Vaikka muuten menisi hyvin, usein työhön liittyvät asiat vievät elinvoimaa.
Tämä käy ilmi 120 vuotta täyttävän Kotilääkäri-lehden ja työeläkevakuutusyhtiö Varman teettämästä laajasta naisen elinvoimaa käsittelevästä tutkimuksesta.
Tutkimuksen teettäjät toteavat elinvoimatutkimuksen viestivän hätähuudon työhyvinvoinnin puolesta. Työelämän kasvaneet tehokkuusvaatimukset näkyvät tuloksissa. Myös talouden kriisi heijastuu siihen.
– Monia ahdistaa tällä hetkellä huoli siitä, riittääkö ja kelpaako oma panos työmarkkinoilla tulevaisuudessa, kommentoi työhyvinvointipäällikkö Jyri Juusti Varmasta.
Työpaineista huolimatta kaksi kolmasosaa (69 %) tutkimukseen vastanneista koki elinvoimansa positiiviseksi.
Työstä elinvoimaa saavia naisia oli eniten 45–54-vuotiaissa. Tyypillisesti he ovat korkeasti koulutettuja, johtavassa asemassa tai toimihenkilöitä sekä hyvätuloisia. He kokevat työnsä mielenkiintoiseksi, voivat toteuttaa itseään ja saavat työstään menestystä ja arvostusta.
– Näistä naisista osalle työ muuttuu todella tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi, kun taas osalle käy päinvastoin. Tämän osoittaa yli 50-vuotiaiden naisten kasvava masennusongelma, joka vie monesti myös työkyvyttömyyseläkkeelle, Juusti sanoo ja tulkitsee.
– Viisikymppiset naiset ovat kokemuksellaan, osaamisellaan ja sitoutuneisuudellaan työyhteisön korvaamaton voimavara, jota yritysten ei kannattaisi menettää.
Tutkimustulokset korostivat palautumisen merkitystä elinvoiman ja hyvinvoinnin säilyttämisessä. Kolmannes vastaajista lisäisi elinvoimaansa lomailemalla. Monet haluaisivat liikkua, levätä sekä panostaa ihmissuhteisiin nykyistä enemmän .
Tutkimus osoitti , että elinvoima liitetään energisyyteen, pirteyteen, elämänasenteeseen ja hyvinvointiin. Vastaajia tutkimuksessa oli 593. Tutkimuksen toteuttivat Taloustutkimus ja Perfecto Oy. (KU)