Islantilaisministeri syyttää valuuttarahastoa markkinatalouden poliisiksi
Islannin sosiaali- ja terveysministeri Ögmundur Jonasson arvostelee tiukkaan sävyyn IMF:n eli Kansainvälisen valuuttarahaston linjaa. IMF vaatii Islannilta rankkoja toimia, jotta se saa kansainvälistä taloudellista tukea, jolla selvitä konkurssinomaisesta tilasta.
– Tärkein tehtäväni ministerinä on turvata hyvinvointijärjestelmä. Se on vaikeaa, kun IMF eli kansainvälisen kapitalismin poliisivoimat hengittävät niskaamme, hän sanoi viikonvaihteessa Helsingissä.
– Kritisoin IMF:n toimintatapaa ja samalla kritisoin maailman valtioita tämän poliisin käytöstä. Mikään maa Färsaaria lukuunottamatta ei uskaltanut auttaa Islantia ennen kuin IMF antoi luvan.
Ögmundur pelkää, että pohjoismainen hyvinvointivaltio ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ajetaan Islannissa alas valuuttarahaston vaatimusten vuoksi.
– IMF seuraa tarkkaan markkinatalouden pyhää raamattua ja vaatii Islannilta erittäin raskaita julkisten palvelujen leikkauksia, mikä ajaa alas sosiaalipalveluja ja terveydenhuoltojärjestelmää. Ensisijainen tehtävämme nyt onkin huolehtia siitä, ettei järjestelmää tuhota.
Islannin vihreää vasemmistoa edustava Ögmundur korostaa, että Islanti haluaa kunnioittaa kansainvälisiä sitoumuksiaan.
– Tietysti haluamme, mutta meidän pitää tietää, mitä nämä sitoumukset ovat. Nyt se ei ole täysin selvää.
Hän on huolissaan sosiaaliturvan lisäksi esimerkiksi kansallisesta tv-yhtiöstä ja asuntopolitiikasta.
Islanti haluaa
kantaa vastuun
– Ihmiset ovat hyvin vihaisia. He ovat surullisia siitä, että Islannin maine on tuhottu ulkomailla. Ihmiset ovat myös hyvin tarkkoja sen suhteen, että toimimme oikein ja luotettavasti ulkomaisia luotonantajia kohtaan, Ögmundur kuvailee ilmapiiriä Islannissa.
– Niin haluammekin tehdä, mutta mihin asti työtä tekevä kansa on vastuussa keinottelijoiden hulluudesta? hän kysyy.
Ögmundur muistelee muutaman vuoden takaisia aikoja, jolloin islantilaiset pankit yksityistettiin.
– Varoitimme siitä, mutta meille sanottiin, että ajatuksemme ovat menneestä maailmasta. Että nyt elämme vapaudessa, jossa kaikki pitävät huolta itsestään, myös pankit.
– Kuitenkin nyt, kun ne ovat kriisissä, huudetaan valtiota apuun. Nyt ne haluavat taas nojata valtion hartioihin. Ja toki valtio kantaa vastuun, mutta sen suhteen on olemassa raja.
Ögmundur arvioi, että kansainvälinen talouskriisi on kääntänyt maat sisäänpäin.
– Maat ovat aiempaa nationalistisempia ja valvovat omaa etuaan.
Hän käyttää esimerkkinä Yhdysvaltoja, jossa hallitus ei ryhtynyt toimiin, kun Lehman Brothers -pankki ajautui vaikeuksiin, koska sen lainat ja sitoumukset olivat ulkomaisia. Kun taas kotimaassa toiminut Merrill Lynch kaatui, hallitus tarttui toimeen.
Munat vaihtuivat
kiviksi
Ögmundur edustaa Vasemmistoliiton islantilaista sisarpuoluetta VG:tä, joka on ollut hallitusvastuussa vuodenvaihteesta edellisen hallituksen kaaduttua Islannin talous- ja pankkikriisiin. Hän vieraili Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa viikonvaihteessa.
VG sai vuoden 2007 parlamenttivaaleissa 14,3 prosentin kannatuksen ja nyt sitä kannattaa mielipidetiedustelujen mukaan jopa 28–30 prosenttia islantilaisista. Islannissa käydään parlamenttivaalit huhtikuun lopulla.
– Edellinen hallitus ei eronnut. Se ei pystynyt havainnoimaan talouden tilannetta, joka oli katastrofaalinen, ja se pakotettiin eroamaan, Ögmundur sanoo ja käyttää jopa sanaa vallankumous.
– Eroa edeltänyt aika oli hyvin dramaattista ja uhkaavaa. Kansa osoitti jatkuvasti mieltään, ensin heiteltiin munia, sitten ne vaihdettiin kiviin.
Ögmundur korostaa, että Islannin talous on pahemmassa jamassa kuin Suomi 90-luvun laman aikaan. Silloin Suomen valtion velka oli 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Islannin velka on nyt 120–240 prosenttia.
– Islannin velka on saman suuruinen kuin Ruotsin velka, mutta ruotsalaisia on 25 kertaa yhtä paljon kuin islantilaisia, hän valaisee.
Samassa veneessä
samaan suuntaan
Ögmundur puhuu muutamista vuosista, kun häneltä kysyy, koska Islanti nousee jaloilleen.
– Viisi tai kymmenen, en tiedä.
Kriisi pääsi yllättämään monet Islannissa.
– Tosin jotkut meistä olivat varoitelleet siitä vuosia. Mutta kriisin valtavuus yllätti meidät kaikki.
Vaikka kansa on vihainen, Ögmundur uskoo kuitenkin Islannin selviävän sillä hengellä, jolla kansalaiset nyt suhtautuvat kriisiin.
– On mahtavaa nähdä, kuinka halukkaita ihmiset ovat tekemään työtä yhdessä palvelujen puolesta. Uudessa hallituksessa sanommekin, että jos aiotaan päästä ulos raskaasta myrskystä, täytyy soutaa samaan suuntaan samassa veneessä. Poliittinen tehtävämme on saada kaikki samaan veneeseen.
– Se tarkoittaa, että yhteiskunnasta pitää tehdä entistä tasa-arvoisempi, jotta ihmisille syntyy yhteisyyden tunne.
Suuntaus
vasemmalle
Ögmundur näkee kansainvälisessä kriisissä uusliberalistisen kapitalismin kuoleman.
– Me haluamme sekajärjestelmän. Uusliberalismi on työntänyt talouden vapauden rajoja kauas viime vuosina, mutta nyt rajat taas lähenevät.
Ögmundur arvioi, että talouden kehitys ajaa ihmisiä Euroopassa takaisin vasemmistopuolueisiin. Hän varoittaa arvioimasta Vasemmistoliiton tai muiden vasemmistopuolueiden arvoa suoraan kannatusprosenttien tai luottamusmiesten määrän mukaan.
– On hyvä, että nämä puolueet ovat säilyneet niille vaikeiden aikojen yli. Nyt niitä tarvitaan ja niiden tietotaito on arvossaan.
Hän tunnistaa myös yleisvasemmistolaisen kehityksen, joka tarkoittaa, että kaikki puolueet siirtyvät vasemmalle.
– Uusliberalismin voiman vuosina eurooppalaiset puolueet sosiaalidemokraateista lähtien siirtyivät oikealle. Kaikki rakenteet toimivat ja päätökset tehtiin markkinoiden kannalta. Nyt mennään vasemmalle.