Oikeusasiamieheltä useita huomautuksia
– Pahin tilanne on ollut kaksi viimeistä viikkoa, kertoo Turun palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa.
Tilanne muuttui vuodenvaihteen tienoilla radikaalisti. Syksyn puolella anomukset pystyttiin käsittelemään lain edellyttämän seitsemän työpäivän aikana. Eilen käsittelijöillä oli edessään 16. maaliskuun hakemukset.
Alkuvuodesta käsittelyyn meni runsaat kaksi viikko, joidenkin osalta kolmekin viikkoa.
– Tilanne on täysin kohtuuton asiakkaalle, Liuksa myöntää.
Uusien toimeentulohakemusten määrä on tammi-helmikuussa yli kaksinkertaistunut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tämän vuoden puolella niitä tuli 1 143, kun niitä viime vuoden vastaavana aikana oli 453. Kokonaisuudessaan jatkohakemukset mukaan lukien määrä nousi 8 181:sta 9 834:ään.
Viime vuoden puolella ei Liuksan mukaan ollut vielä odotettavissa mitään merkkejä näin suuresta muutoksesta. Alkuvuodesta olikin sitten nähtävissä kaikki Murphyn lain elementit. Uusi atk-järjestelmä kaatui. Poikkeuksellisen pitkän joulunpyhät ruuhkauttivat käsittelyä.
– Kun on laskujen maksamisesta kyse, ei ihminen sitä ymmärrä, että olemme lomalla, Liuksa muistuttaa.
Palvelutuotantojohtajan mukaan laskujen maksun viivästymisestä aiheutuvat korot tulevat kaupungin maksettaviksi.
– Ei tämä tilanne ole kenenkään etu.
Tilanne normaaliksi
tässä kuussa
Käsittely on määrä saada tämän kuun aikana lainmukaiseen kuntoon. Peruspalvelulautakunta käsittelee tänään selontekoa toimeentulotuen maksatuksesta.
– Tarkoitus on palkata kymmenen tilapäistä työntekijää tähän hätään. Liuksa kertoo.
Vaikeuksia voi ilmetä ammattitaitoisen henkilökunnan saamisessa.
Kolme tilapäistä työntekijää palkataan kesäksi, jolloin opiskelijat ilmaantuvat toimeentuloluukulle. Hakemuksia käsittelee tällä hetkellä noin 40 työntekijää.
Keskustelu kipakkaa
internetissä
Internetissä käydään kipakkaa keskustelua Turun käsittelyaikojen pituudesta. Eräs keskustelupalstalle kirjoittava arvioi päätöksen saamisen kestävän tällä hetkellä 2–3 viikkoa. Poliisin puoleen on käännytty tapauksessa, jossa hakemusta oli käsitelty yli kolme viikkoa ilman, että hakijalta oltaisiin pyydetty lisätietoja.
Kirjoituksissa rohkaistaan käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja, kanteluja, valituksia, tutkintapyyntöjä ja rikosilmoituksia asiantilan saamiseksi tolalleen. Eduskunnan oikeusasiamiehen lisäksi voi kannella lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosastolle, joka voi tarvittaessa asettaa jopa uhkasakon.
– Lääninhallituksesta tuli alkuvuodesta selvityspyyntö, ja vastasimme mitä olemme tehneet, Liuksa kertoo.
Tehtävät
Kelalle
Tilanne lienee suurista kaupungeista pahin Turussa ja Oulussa. Myös Kemissä, Torniossa, Rovaniemellä sekä Itä-Suomen kymmenessä kunnassa tilanne on huono.
– Tiedän, että Turku on saanut huomautuksia eduskunnan oikeusasiamieheltä liian pitkistä käsittelyajoista. Ei se kovin tavallista ole, että näin tapahtuu, sanoo Turun kaupunginvaltuustossa istuva Annika Lapintie (vas.).
Lapintie on tietoinen, että Turussa toimeentulotukipäätöstä on pahimmillaan joutunut odottamaan useita viikkoja. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja ehdottaa toimeentulotuen siirtämistä Kelalle. Näin kuntien talousahdinko helpottuisi ja sosiaalitoimen resursseja voitaisiin ohjata sosiaalityöhän ja ihmisten auttamiseen ahdingossa.
Etuna olisi lisäksi, että toimeentulotukipalvelut olisivat kansalaisille samat asuinpaikkakunnasta riippumatta. Lapintie muistuttaa, että köyhyys voidaan poistaa Suomesta tuoreen väitöskirjan mukaan lähes kokonaan 1,5 miljardin euron vuosittaisella satsauksella. Väitöksen on tehnyt Seppo Sallila Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.