Voitot ovat omia, mutta tappiot pitää jakaa yhteisvastuullisesti.
Porvarien ikiaikaista työnjakoa peräänkuulutti valtiovarainministeri Jyrki Katainen eilen eduskunnassa. Hallitus toi eduskuntaan tulevien vuosien budjettien kehykset.
Katainen vetosi yhteisvastuuseen talouskriisin torjunnassa, mikä on sinänsä kiitettävää, koska hän perusteli toivomustaan 1990-luvun alun ilmapiirin välttämisellä. Nykyiset päähallituspuolueet olivat päähallituspuolueita myös siinä lamassa. Nyt yli 15 vuotta myöhemmin ne vihdoin myöntävät, että kansalaisten uhkailu ja kurittaminen olivat väärin.
Juuri muuta kuin vetoomuksia hallituksella ei talouskriisiin olekaan tarjolla. Se on kehunut elvyttävänsä EU-maiden eturintamassa ja torjunut leikkaukset kriisin tässä vaiheessa.
Hallitus ei leikkaa, ainakaan vielä, mutta kunnissa lamasäästöt ovat jo täydessä vauhdissa. Kuntien miljardin euron rahoitusvajeesta hallitus otti kehysriihessä Palkansaajien tutkimuskeskuksen mukaan kantaakseen noin puolet. Kunnatkin ottavat lisää velkaa, mutta loppu katetaan leikkauksilla sosiaali- ja terveystoimesta sekä koulutuksesta viime laman malliin.
Hyvinvointipalveluista ja niitä tuottavasta henkilöstöstä leikkaaminen tuottaa sitä samaa yhteisvastuuttomuutta, jonka Katainen eilen tuomitsi.
Palkansaajien tutkimuslaitos on arvioinut, että hallituksen päätösperäinen menoelvytys on tänä vuonna 262 miljoonaa euroa. Kuntien menot puolestaan supistuvat 265 miljoonalla eurolla. Julkisen sektorin menoelvytys on siis tänä vuonna nollassa tai jopa negatiivinen.
Ainoat todelliset panokset käytetään velkarahalla tehtäviin veronkevennyksiin, joiden elvyttävän tehon Kansainvälinen valuuttarahasto on todennut heikoksi. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen vertailun mukaan rakennustoiminnan kautta elvyttäminen tuo lähes kaksinkertaiset työllisyysvaikutukset kuin saman rahasumman käyttäminen verojen alentamiseen.
Uusimmissa talousennusteissa Suomen kansantuotteen on povattu laskevan tänä vuonna viisi prosenttia. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen pohti eilisessä keskustelussa, miksi todellisiin elvytystoimiin ei ole ryhdytty. Korhosen mielestä syy oli siinä, että vielä tämän vuoden alussa talouskehitys oli hallitukselle täysin hämärän peitossa.
Ystävät kaukana
Vasemmistoliiton poliittinen sihteeri Turo Bergman arvioi äsken SDP:n vasemmistolaistuneen ja vasemmiston yhteistyömahdollisuuksien parantuneen.
SDP:n pää-äänenkannattajan Uutispäivä Demarin lukijoiden mielestä näin ei ole. Lehden lukijakyselyssä SDP:n luontevimmiksi yhteistyökumppaneiksi nousevat kristilliset, perussuomalaiset, keskusta ja RKP noin 20 prosentin osuudella kukin.
Yhteistyötä Vasemmistoliiton kanssa painotti 8 prosenttia vastaajista. On se sentään vähän enemmän kuin kokoomuksen suosio demarien piirissä.