SAK:n ekonomistit arvostelevat veropohjan rapauttamista:
SAK julkisti maanantaina ekonomistiensa laatiman talouspoliittisen katsauksen Suomen tilanteesta. Siinä arvostellaan hallitusta vääristä lääkkeistä taantuman hoidossa. Erityisesti hallituksen veropolitiikka todetaan köykäiseksi.
Nykyinen hallitus on tekemässä veronalennuksia yhteensä 3,6 miljardin euron edestä ja siten ylittämässä hallitusohjelmassa sovitut veronalennukset jopa 1,4 miljardilla eurolla. Samaan aikaan menoja kasvatettiin tuleville vuosille mm. työnantajien kela-maksun pysyvällä poistolla.
SAK:ssa ollaan huolissaan veropohjan aukkojen holtittomasta kasvusta, vaikka menojen kasvu on pysynyt toistaiseksi kurissa.
– Valtion tulopuoli vuotaa kuin seula. Nykyinen hallitus syö jo seuraavan hallituksen eväät. Valtion kassa tyhjennetään juuri vaalien alla, esimerkiksi maaliskuussa 2011 toteutetaan eräitä lapsilisään liittyviä parannuksia. Näin selvää vaalibudjetointia ei taida olla ennen tapahtunut, sanoo SAK:n ekonomisti Olli Koski.
Hänen mukaansa veronalennuksilla voisi olla elvyttävä vaikutus, jos ne olisivat määräaikaisia. Hallituksen päättämillä pääsääntöisesti pysyvillä veronalennuksilla ei tätä vaikutusta juuri ole.
”Velkaan
on varaa”
Hallituksen tänään alkavasta budjettiriihestä SAK odottaa uusia ja nopeavaikutteisia työllisyyden edistämistoimia. Olli Kosken mukaan tärkein asia on nyt julkisen rakennustoiminnan, etenkin vuokra-asuntojen tuotannon, käynnistäminen. Kuntia olisi myös autettava taloudellisesti, jotta ne voisivat aloittaa rakennustensa peruskorjaukset.
– Suomi on ajautumassa pahaan työllisyyskriisiin. Talouspolitiikassa on panostettava nyt kriisin lievittämiseen työpaikkoja luomalla ja säilyttämällä, SAK vaatii.
Velanottoa elvytykseen ei pidä SAK:n mukaan pelätä. Järjestön ekonomistin Ville Kopran mukaan Suomen lähtökohta on hyvä ja velkaa voidaan ottaa, jos se on perusteltua.
– Talous tulee lähtemään enemmin tai myöhemmin kasvuun. Missään ei ole mitään merkkejä siitä, että talouskasvun aika olisi pysyvästi ohi, sanoo Kopra.
Välttämättömien elvytystoimien ja yhteiskunnan perustoimintojen säilyttämiseksi Suomi tuleekin lähivuosina väistämättä velkaantumaan. SAK:n ekonomistien arvion mukaan talouskehityksen tulisi kuitenkin olla selvästi ennakoitua synkempää, ennen kuin Emu-kriteerinä käytettävä 60 prosentin velkaantumisaste ylittyisi.
Velkaantumisaste saadaan todennäköisesti laskevalle uralle jo seuraavalla vaalikaudella. Paniikkiin ei ekonomistien mukaan ole syytä.
”Tarvitaan
kasvuohjelma”
SAK:n ekonomistien mukaan Suomen olisi käynnistettävä nopeasti Kasvuohjelma 2011, jolla talouskasvu saataisiin nousuun. Ville Kopra muistuttaa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) alkuvuodesta esittelemästä kymmenien miljardien investointiohjelmasta, josta sen jälkeen ei ole kuulunut mitään.
– Kasvu ei tipahda taivasta, siihen vaaditaan suunnitelma.
Finanssipolitiikan säännöstöä tulisi Kopran mukaan korjata siten, että nyt nähdyltä nopealta valtiontalouden eväiden syömiseltä voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.
Ekonomistit korostavat, että leikkauslistojen tai veronkiristyksen sijaan Suomen tulisi pyrkiä kestävään ja nopeaan talouskasvuun 2010-luvulla. Osaamiseen, energiatehokkuuteen ja infrastruktuuriin investoimalla, uusia työpaikkoja luomalla ja verotusta uudistamalla päästään kestävälle kasvu-uralle, joka mahdollistaa velkaantumisasteen alentamisen.
Työmarkkinaratkaisun ja palkankorotusten osuudesta tilanteeseen keskusjärjestöt ovat olleet vaitonaisia. Kosken mukaan on kuitenkin selvää, että nimelliskorotukset ovat pienempiä kuin viime kierroksella. Toisaalta myös inflaatio on hidastunut, jopa deflaatio on mahdollinen.