STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään (sd.) esitys hyvin maltillisesta, jopa nollatason palkkaratkaisusta ei ole saanut vastakaikua palkansaajajärjestöissä. Useat Mäenpään johtaman keskusjärjestön jäsenliitot ilmoittivat heti, että nollalinja ei niille kelpaa.
Mäenpää ei maanantai-illan Ylen tv-uutisissa suoraan esittänyt nollalinjaa, mutta sanoi olevansa valmis keskustelemaan lähellä nollaakin olevasta ratkaisusta, jos mukana ovat kaikki työmarkkinaosapuolet sekä myös hallitus. Mäenpää sälytti paljon hallituksen kontolle ja itse asiassa esitti paluuta tupo-aikaan. Hallituksen pitäisi hänen mielestään koota eri osapuolet yhteiseen pöytään pohtimaan, miten tästä nyt mennään eteenpäin.
Mäenpää ei kuitenkaan pystynyt keskustelun avauksellaan houkuttelemaan työnantajapuolta yhteiseen neuvottelupöytään, vaikka Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lle itse nollalinja varsin hyvin sopiikin. EK pitää tiukasti niin linjapäätöksestään. Se ei lähde neuvottelemaan keskitetyistä ratkaisuista, vaikka ne tehtäisiin nollalinjalla. EK haluaa, että palkkaneuvottelut käydään toimialakohtaisesti.
Valtaosa työehtosopimuksista on voimassa vuodenvaihteeseen asti ja osassa niistä on sovittu palkankorotuksia tälle vuodelle. Onkin aika mahdoton kuvitella, että näitä sopimuksia jotenkin voitaisiin repiä auki. Teknologiateollisuudessa ja pankkialalla uusien palkkaneuvottelujen on määrä käynnistyä kevään korvalla.
Työnantajapuolen mielestä nolla- tai jopa miinuslinja olisi perusteltu, koska talous on niin voimakkaassa syöksyssä. Itse asiassa yritykset toteuttavat jo monen työntekijän osalta nollalinjaa tai palkkojen alennuksia lomauttaessaan ja irtisanoessaan väkeään.
Mäenpään koepallo onnyt totaalisesti torjuttu jo STTK-laisissa liitoissa. Kovin muunlaista palautetta on tuskin odotettavissa muidenkaan alojen ammattiliitoista. Palkkojen jäädyttämisestä ei löydy avainta edessä olevalla työmarkkinakierrokselle.
n
Tehoteurastusta
Tehomaatalouden yleistymisen myötä viime vuosina on entistä useammin käyty keskustelua ”tehokkuuteen” liittyvästä eläinrääkkäyksestä. Eläimiä ei aina kohdella, kuten hyvä tapa, lait ja asetukset edellyttävät. Ruotsissa on tässä tehokkuudessa nyt menty vielä pitemmällä. Suomalaisomistuksessa olevissa HK Scanin teurastamoissa sikoja on heitetty – ilmeisestikin kustannusten säästämiseksi – elävinä kiehuvaan kalttausveteen.
Jos tämä ei ole törkeää eläinrääkkäystä, niin mikä sitten. Lieventäväksi tekijäksi ei käy se, että kiehuvaan veteen heittäminen on tehty teurastamossa, jossa tuotantoeläimeltä joka tapauksessa viedään henki. Teurastamojen edustajatkin myöntävät, ettei heillä ole hyväksyttäviä selityksiä. Ahneusko ajaa ihmisen tällaiseen toimintaan?