Ibtizam Yusuf Haibeh sanoo: – Leirin ensimmäinen, tutustumispäivä, on vaikea, viimeinen päivä, eron päivä, on surun päivä.
Heikki Riekkinen sanoo: – Kokemukset maanantain jumpistamme Liikuntamyllyssä osoittavat, että mitä useammin tapaamme, sitä leppoisammaksi ja avoimemmaksi tunnelma on tullut.
Näin tulee asianosaiskertomuksin todennetuksi, että maahanmuuttajatoimintaan, toimintaan nimenomaan ikääntyneiden maahanmuuttajien parissa ryhtynyt Eläkeläiset ry on paitsi oikealla asialla, myös tekemässä sitä oikealla tavalla.
Haibeh ja Riekkinen ovat vantaalaisia aktiiveja vuodesta 2007 jatkuneessa Eläkeläiset ry:n Yhdessä-maahanmuuttajahankkeessa. Kolmevuotista hanketta tukee Raha-automaattiyhdistys
Eläkeläiset ry:ssä on hankkeeseen ryhtymällä haluttu ottaa vastuuta maahanmuuttajaväestön kotouttamisesta. Järjestössä halutaan osallistua arkaan ja ajankohtaiseen asiaan luomalla sen tiimoille konkreettisin teoin myönteistä ilmapiiriä.
Mummot ja
musta mies
– Me näemme kenttätyössä mukana olevat näemme, että Suomessa suhtautumiseen maahanmuuttajakysymykseen on vielä mahdollista vaikuttaa, niin ettei tänne synny samanlaista kuilua maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä, kuin Euroopassa on olemassa. useissa maissa, sanoo hankkeen koordinaattorina työskentelevä Eva Rönkkö.
Hanke on Rönkön mukaan edennyt niin hyvin, että sitä voidaan viedä eteenpäin tunnuksella Mummot eivät mustaa miestä pelkää.
Leireillä ja kerhoissa on saatu eri maista tulevat ihmiset kohtaamaan ja hankkeen vaikutukset näkyvät jo Rönkön mukaan.
– Keskusteluissa järjestöjemme jäsenten kanssa on todettu, miten rasistinen puhe on vähentynyt ja eri tavalla pukeutuva ja käyttäytyvä ihminen uskalletaan kohdata, jopa halata tätä.
kääntyneillä maahanmuuttajilla on kolminkertainen riski syrjäytyä yhteiskunnasta. Riski liittyy heikon kielitaidon ja taloustilanteen lisäksi ikään.
Hanke on järjestänyt monikulttuurisia leirejä, liikunta-, kokkaus- ja kädentaidon kursseja sekä opinto- ja kulttuuritoimintaa. Tavoitteena on saada kantaväestöön kuuluvat ikäihmiset ja maahanmuuttajat toimimaan yhdessä. Projektissa luodaan pysyviä toimintamalleja, joita voidaan hankekauden jälkeen käyttää kaikkien eläkeläisyhdistysten toiminnassa.
Hanke järjestää myös seminaareja. Niiden tavoitteena on kertoa suomalaisille ikääntyvien maahanmuuttajien elämästä ja haasteista, joita uuteen maahan muutto aiheuttaa. Niillä halutaan myös tukea ikääntyvien ihmisten elinikäistä oppimista.
– Me pyrimme helpottamaan Suomeen saapuneiden iäkkäämpien maahanmuuttajien elämää, kiteyttää Rönkkö hankkeen toimintaa.
– Tavoitteena on saada maahanmuuttajat ulos neljän seinän sisältä ja vuorovaikutuksen aikaansaaminen.
Monista muista vastaavista projekteista hanke poikkeaa siinä, että siihen on ihan oikeasti saatu mukaan suomalaisia ikäihmisiä. Mukana on eläkeläiset ry:n yhdistysihmisiä tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla. Toimintaa on lisäksi virinnyt myös Turussa, Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Porvoossa.
Maahanmuuttajia rohkaistaan eläkeläistoimintaa tutustuttamalla toimimaan itse, lisäämään oma-aloitteisuuttaan.
Yhteiskunnan on kuitenkin muistettava vastuunsa maahanmuuttajan kotouttamisessa.
– 70-vuotias maahanmuuttaja jätetään ikänsä vuoksi herkästi maahanmuuttajille järjestetystä kieliopetuksesta, tietää venäläistaustainen Viktoria Hellsten Espoosta.
Maahanmuuttajaa
pelottaa enemmän
– Tarvitaan siis muutoksia asenteissa. Tästä kertoo Viktorian huomio.
Muutoksia asenteissa tarvitaan siksikin, koska iäkäs maahanmuuttaja ei valita. On turha odottaa, että hän tulee kysymään palveluja, vaikka hänellä on aivan samanlaiset tarpeet saada niitä kuin muillakin, sanoo Rönkkö.
Kontulan Eläkeläisyhdistyksen sihteeri Sirkka Kuivala kertoo omasta kokemuksesta – leireiltä ja kerhoilloista – miten kanssakäyminen maahanmuuttajien kanssa voi vaikuttaa.
– Silmät siinä avautuvat ja kokee itsekin ihmisenä kasvavansa.
Kantaväestön saaminen työhön maahanmuuttajien kotouttamiseen ei ole helppoa. Kiireen taakse ei ole vaikeata piiloutua. Tietämättömyydessäkin on selitystä.
Suhtautumisessa maahanmuuttajiin on takana lisäksi usein pelko, mutta Eva Rönkkö kehottaa muistamaan, että maahanmuuttajaa pelottaa enemmän.
Eniten Venäjältä
Iäkkäiksi maahanmuuttajiksi lasketaan Suomessa yli 55-vuotiaat.
Iäkkäiden maahanmuuttajien määrä on Suomessa lähes kolminertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.
Iäkkäitä maahanmuuttajia on Suomessa noin 15 000.
Eniten iäkkäitä maahanmuuttajia on Venäjältä – runsaat 6 000.
Viroa puhuvia on yli 2 000, englantia noin 1 300, saksaa noin 1 200, puolaa 400, arabiaa 360, espanjaa 330, somaliaa yli 300.