Eläkevakuuttajat eläkekiistasta:
Telan hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas korostaa, että kansalaisten tulisi voida eläkeasioissa voida luottaa tehtyjen päätösten pitävyyteen.
– Alituinen muuttaminen luo epäluottamusta ja epäjatkuvuus lisää eläkkeelle hakeutumisten määrää, katsoo päätyönään Ilmarisen toimitusjohtajana toimiva Sailas.
Sailas kommentoi paisuvaa kiistaa eläkeiän nostosta yhdessä Telan toimitusjohtaja Esa Swanljungin kanssa myös muistuttamalla, että tärkeämpää kuin mikään virallinen eläkeikä on vaikuttaa eläkkeelle siirtymisen tosiasialliseen ikään.
Sailas ottaa masentumisten määrän kasvun työkyvyttömyyden syynä yhtenä esimerkkinä.
– On kysyttävä mikä on työelämässä Suomessa vikana, kun masennus on noussut yleisimmäksi syyksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisissä, vaikka vastaavaa kehitystä ei ole tapahtunut sairaustilastoissa.
Swanljung sanoo hallituksen päätöksen eläkeiän nostamisesta tulleen hänelle täytenä yllätyksenä. Hän antaa ymmärtää odottaneensa, että näin tärkeää asiaa valmistellaan asianosaisten kesken.
– Olisi ollut erittäin hyvä asia, jos asiasta olisi keskusteltu ainakin työmarkkinaosapuolten kanssa.
Swanljung on kommenteissaan varovainen eikä halua lähteä neuvomaan keskiviikkona kiistaa vatvomaan kokoontuvia hallituksen ja työmarkkinaosapuolten edustajia.
Työeläkeasiantuntijaorganisaation johdossa toimivana Swanljung sanoo harmittelevansa sitä, että nyt ollaan hukkaamassa menestyksellä vuosikymmeniä toteutettua traditiota.
Työeläkejärjestelmää on Suomessa Telan toimitusjohtajan mukaan toteutettu perusteellisten tutkimusten pohjalta niin, että on aina tiedetty eri toimenpiteiden vaikutukset.
– Tällaisen tradition hukkaaminen on kova riski.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Sixten Korkman ehdotti eilisessä kirjoituksessa HS:ssa työeläkekiistaan klassista kompromissia, riidan puolittamista.
Korkmanin ehdotuksen toteutuessa hallitus tarkistaisi päätöstään siten, että eläkkeiden ikärajat nousevat kahden vuoden asemasta vain vuoden. Nousun Korkman jaksottaisi vuosille 2011-2016 ja hän toteuttaisi Sosiaalitupon sovitulla tavalla, jolloin työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden ikäraja nousee yhdellä vuodella helmikuussa 2011.
Tuohon ajankohtaan mennessä valmisteltaisiin kolmikantaisesti esitys ikärajan nostamiseksi edelleen, toisella vuodella.
Esa Swanljung ei usko Korkmanin esityksen toteutumismahdollisuuksiin. Se vaatisi hänestä myös puuttumista työelämän olosuhteisiin.
– On vaikea nähdä, että palkansaajapuolella voidaan hyväksyä ratkaisu, jossa eläkeikää nostetaan yhdellä vuodella ja loppuosa toteutettaisiin vuonna 2016, ilman, että ratkaisuun liittyisi työelämän kehittämiseen liittyviä esityksiä
Swanljung esitteli eilen listan ongelmista, jotka Tela:ssa on hallituksen eläkepäätöksestä löydetty. 20 kohdan lista esiteltiin Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina ( 6.2.). Juttu on luettavissa myös: www.kansanuutiset.fi.