Nyt jo tavanomaisiksi muuttuneita uutisia maanantailta: pörssi avasi alamäkeen, viimeinenkin islantilainen pankki viranomaisten haltuun, telekonserni DNA irtisanoo sata ja Ensto käynnistää 150 työntekijää koskevat yt-neuvottelut.
Wall Streetin megamokien jälkeen maailma järkkyy, mutta laskua ei voi lähettää syyllisille, koska siellä ei enää ole maksajia. On vain pörssikapitalismin savuavia raunioita.
Kuten talouden Nobel-professori Paul Krugman sanoo huomenna esitettävässä Ulkolinja-ohjelmassa, finanssimaailmassa uskottiin oveliin taikatemppuihin ja vastustettiin kiivaasti rahoitusmarkkinoiden valvontaa.
Jälkimmäisessä ei luotettu pelkkiin taikatemppuihin, vaan riihikuivaan rahaan. Yhdysvalloissa on todettu, että nykyisen kriisin taustalla on 12 päätöstä, joilla valvonnasta ja sääntelystä luovuttiin aidossa markkinahengessä. Niiden varmistamiseksi rahapiirit lobbasivat kongressia ja muita keskeisiä tahoja 5 miljardilla dollarilla vuosina 1998–2008.
Ensi kuussa tälle menolla aiotaan pistää loppu. Teollisuusmaiden sekä kehittyvien maiden G20-ryhmä kokoontuu 2. huhtikuuta Lontooseen miettimään keinoja, joilla rahamarkkinat saadaan edes jonkinlaiseen kuriin ja kontrolliin. Kokoukseen osallistuu myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja se on jatkoa marraskuussa Washingtonissa pidetylle kokoukselle, jonka antiin kuului Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n uudistaminen.
Millaisilla kannanotoilla Euroopan unioni menee kokoukseen, nähdään juuri sitä ennen järjestettävässä huippukokouksessa. EU:lle kantoja valmistelee ”viisaiden miesten” ryhmä, jonka kokoonpano ei paljoa lupaa. Komission neuvonantajina toimivat miehet (ja nimenomaan miehet), jotka itse ovat mitä suurimmassa määrin asianosaisia finanssikriisin synnyssä.
Neljä eurooppalaista kansalaisjärjestöä, muun muassa suuryhtiöitä poliittisina vaikuttajina tarkkaileva Corporate Europe Observatory, selvitti kahdeksanmiehisen viisaiden ryhmän taustat ja löysi sieltä juuri kriisin aiheuttaneiden investointipankkien neuvonantajia ja johtajia. ”He ovat osa ongelmaa, eivät sen ratkaisua”, sanottiin raportin julkaisutilaisuudessa.
Eurooppaa finanssikriisin jälkeiseen maailmaan neuvoo muun muassa konkurssiin ajautuneen Lehman Brothersin entinen Euroopan johtaja sekä amerikkalaista miljoonien dollarien pankkitukea nauttivan Citibankin omistajien neuvonantaja.
Kysymys kuuluu: onko meillä enää heihin varaa? Ja toinen: miksi juuri nämä miehet, EU?
Everstijuntalle tilaus
Elinkeinoelämän valtuuskunnan eilen julkaisema arvo- ja asennetutkimus on lohdutonta luettavaa poliittisen järjestelmän kannalta: suomalaiset eivät kerta kaikkiaan luota kansanvallan elimiin.
Suomalaiset arvostavat eniten poliisia ja armeijaa, vähiten puolueita. Puolueisiin edes jossain määrin luottavia on 14 prosenttia kansasta, ja poliittisista toimijoista vain presidentti ylittää 50 prosentin rajan.
Ei tästä voi vetää kuin yhden johtopäätöksen: suomalaiset taputtaisivat, jos jostain saataisiin everstijuntta ottamaan valta eduskunnalta.